Skocz do zawartości

Obsługa 20 matryc diod - matrix 5x4

a004

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Chcę obsłużyć 20 wyświetlaczy led matrix 5x4 napięcie zasilania 12V. Pojedyńczy wyświetlacz przy zapaleniu wszystkich diód pobiera 1A prądu.
Do obsługi tych wyświetlaczy użyję Raspberry 3B+. Program mam już napisany, tylko nie wiem w jaki sposób mogę podłączyć tak dużo wyświetlaczy do Raspberry. Jeśli ktoś zna sposób jak to zrobić będę wdzięczny za podpowiedź 

Schemat wyświetlacza 12V

6207435200_1666716034_thumb.jpg

@a004 witam na forum 🙂

Najprościej na pewno za pomocą ekspandera portów na I2C - każda matryca może mieć wtedy swój kontroler, a całość połączysz za pomocą dwóch przewodów. Powiedz tylko cos więcej o tym projekcie - jakich częstotliwości odświeżania oczekujesz?

• Lubię! 1

(edytowany)

Generalnie tym projektem jest gra snake na tych wyświetlaczach. Zrobiłem już sobię wersje próbną na układzie MAX7219 https://allegro.pl/oferta/modul-matrycy-8x32-led-max7219-avr-czerwony-arduin-11649739752 Nie wiem jaką częstotliwość ma ten układ, ale w zupełności wystarczał. Układ MAX7219 pracuje na 5V i ma max pobór prądu na 1 diodę 40mA. Ja potrzebuje układ, który da radę zasilać diody 12V 300mA - czy znasz taki? 🙂 

Widzę, że są ekspandery 8-bitowe i 16-bitowe. Mój ekran ma 9 wyjść więc będę musiał użyć 16-bitowych.

Znalazłem coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/1005004592601689.html Ten ekspander działa tak, że na wyjściach P00-P17 można sterować + i na tych wyjściach ustawić tranzystory PNP i NPN i do nich podłączyć wyświetlacz?

Edytowano przez a004

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Diody, które są w wyświetlaczu są zasilane napięciem 12V.

Wyświetlacz pobiera 6A, gdy zapalone są wszystkie diody (pojedyńcza dioda pobiera 300mA).

Może trochę nie jasno napisałem 🙂 Sam układ może być na 5V. Miałem na myśli, że wyświetlacz jest na 12V.

Myślę, żeby na wyjściach ekspandera dać transystory NPN i PNP i żeby to przez ich emiter/kolektor przepływało napięcie 12V do zasilania wyświetlaczy. Napięcie byłoby dostarczane z oddzielnego zasilacza ale oba zasilacze byłby ze sobą połączone masą. - nie wiem czy dobrze to wymyśliłem, bo nie jestem ekspertem w dziedzinie elektroniki 🙂 

Ok, teraz wszystko jasne! Zapowiada się ciekawy projekt. Wątpię, że znajdziesz gotowy sterownik do tego zadania. Najpewniej będziesz musiał wykorzystać albo ekspandery portów, albo układ typu MAX7219 i po prostu dorobić we własnym zakresie sterowanie tymi diodami np. przez MOSFET-y. Poczekajmy może ktoś inny doradzi jakieś inne rozwiązanie lub jakiegoś "gotowca" - ja niestety takiego nie kojarzę.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.