Yarokot Napisano Październik 29, 2022 Udostępnij Napisano Październik 29, 2022 Mam w samochodzie Pro Micro na atmedze 32U4 wraz z ekranem OLED na sterowniku SH1106. Mam na tym zrobiony zegarek z datą i jest problem polegający na uruchomieniu, ale w temp poniżej pokojowe. Jak temp. wynosiła ponad 20 stopni, pracowało normalnie. Teraz zastanawiam w czym jest problem, w mikrokontrolerze czy w kontrolerze wyświetlacza. Sytuacja wygląda tak: układy dostają zasilanie, ekran nic nie wyświetla, po np. paru minutach widać inicjalizację ekranu, następnie powoli odświeża wiersz po wierszu, na koniec pojawiają się domyślne wartości cyfr jakie zadałem i aktualizuje o aktualną godzinę. Czasem również wyzeruje się godzina w module DS3231 z nowym akumulatorem LIR. Stawiam że problem leży po stronie mikrokontrolera, ale czy słusznie? Jeszcze mam pytanie dotyczące odfiltrowania całego zegarka od instalacji samochodowej, ponieważ podczas jazdy zdarza się, że nie odświeża się obraz, a po zatrzymaniu odświeża. Mam zastosowanie kondensatory przy zasilaniu stabilizatora, rezystory terminujące na I2C i problem dalej występuje. 1
matsobdev Październik 29, 2022 Udostępnij Październik 29, 2022 (edytowany) Całość zasilana ze stabilizatorem z instalacji samochodowej? Trzeba testować i sprawdzić, czy zasilając niezależnie z baterii/akumulatora lipo/ion też te cuda się dzieją. Może rozwiązaniem byłaby separacja galwaniczna od instalacji elektrycznej samochodu? Np. kiedyś do modułu bluetooth transmitera audio użyłem takiej przetworniczki - 5V/5V ze stabilizatora zasilana. Może to trochę partyzantka, ale ja bym się skusił - podebrać zasilanie e elektroniki samochodowej. Tam już ogarnięte filtrowanie mają. Edytowano Październik 29, 2022 przez matsobdev 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »