Mrpatryk Napisano Listopad 10, 2022 Udostępnij Napisano Listopad 10, 2022 Witam wszystkich, pewnie macie mnie dość 😄 i nie jeden chciałbym nie udusić za burdel w kodzie 😄 . Poprzedni problem rozwiązałem, aktualnie powstał nowy po dodaniu mostka H L293D do sterowania wentylatorem nawiewu. Wgrywając na próbę czysty kod sterowaniem tylko wentylatorem przez PWM smiga aż miło ( trochę wentylator piszczy przy niskim PWM), ale gdy wrzucę kod który mam z menu itp niestety tylko cyka, zauważyłem ze w przypadku kodu na którym działa używany jest delay() a ja używam milis (), po przerobieniu działającego kodu na milis nie działa ( cyka tylko wentylator). Ktoś cos wie na ten temat ? unsigned long aktualnyCzas = 0; unsigned long zapamietany= 0; void setup() { Serial.begin(9600); pinMode(1, OUTPUT); pinMode(0, OUTPUT); pinMode(3, OUTPUT); } void loop() { aktualnyCzas = millis(); if (aktualnyCzas - zapamietany>= 1000UL) { digitalWrite(0, HIGH); digitalWrite(1, LOW); analogWrite(3, 255); delay(1000); digitalWrite(0, LOW); digitalWrite(1, LOW); analogWrite(3, 0); Serial.print("Działa"); zapamietany = aktualnyCzas; }} Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Listopad 10, 2022 Udostępnij Listopad 10, 2022 To jest UNO? No to używasz pinów 0 i 1, które są zarezerwowane dla UART. Niestety albo Serial, albo te dwa piny. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mrpatryk Listopad 10, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2022 2 minuty temu, ethanak napisał: To jest UNO? No to używasz pinów 0 i 1, które są zarezerwowane dla UART. Niestety albo Serial, albo te dwa piny. Tak uno, nawet wyłączę serial to niestety efekt ten sam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mrpatryk Listopad 10, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2022 6 minut temu, ethanak napisał: To jest UNO? No to używasz pinów 0 i 1, które są zarezerwowane dla UART. Niestety albo Serial, albo te dwa piny. wyłączyłem serial, wentylator sie włączył ale nie zatrzymuje sie wgl działa cały czas . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Mrpatryk Listopad 10, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2022 8 minut temu, ethanak napisał: To jest UNO? No to używasz pinów 0 i 1, które są zarezerwowane dla UART. Niestety albo Serial, albo te dwa piny. Dzięki wielkie ! Kod był dobrze napisany faktycznie tylko serial wyłączyłem. Nie pomyslał bym o tym ! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »