Skocz do zawartości

Ustawianie czasowego czujnika gazu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam 

Mam czujnik gazu który chce by działał w ten sposób by czujnik po podłączeniu do prądu był wyłączony przez powiedzmy 10 minut potem 10 minut był załączony i potem znów cały czujnik był wyłączony. Czy można to zrobić funkcją millis lub czy też jest inne rozwiązanie tego problemu. Korzystam z płytki esp8266. 

@deci01 witam na forum 🙂 Co dokładnie masz na myśli pod hasłem "czujnik"? Chcesz odłączać od prądu faktycznie tylko sensor gazu, czy chodzi o całe urządzenie razem z ESP8266?

Witam 

Mam na myśli moment w którym czujnik gazu jest podpięty do esp8266 i mamy stan pracy przez 10 min i stan spoczynku przez 10 min gdzie mimo podłączonego czujnika gazu vcc z esp nie podaje mu żadnego napięcia. 

@deci01 nie wiem jaki o dokładnie czujnik, ale w takim razie najprościej podłączyć zasilanie czujnika przez tranzystor sterowany z ESP i tyle. Po prostu w programie będzie musiał pamiętać o tym, aby uruchomić zasilanie przed starem komunikacji z czujnikiem. A samo opóźnienie to już możesz zrealizować na wiele różnych sposobów - na początek na upartego to nawet sztywny delay wystarczy pewnie 😉 Oczywiście później lepiej zrobić to porządnie, ale do testów wystarczy.

1 godzinę temu, Treker napisał:

@deci01 nie wiem jaki o dokładnie czujnik, ale w takim razie najprościej podłączyć zasilanie czujnika przez tranzystor sterowany z ESP i tyle. Po prostu w programie będzie musiał pamiętać o tym, aby uruchomić zasilanie przed starem komunikacji z czujnikiem. A samo opóźnienie to już możesz zrealizować na wiele różnych sposobów - na początek na upartego to nawet sztywny delay wystarczy pewnie 😉 Oczywiście później lepiej zrobić to porządnie, ale do testów wystarczy.

Dziękuje a  pomoc 😁

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...