Skocz do zawartości

Brakujący element na PCB od wanny z hydromasażem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Posiadam uszkodzoną płytkę sterującą od wanny z hydromasażem, niestety serwisy nie są skłonne do jej naprawy, więc chciałbym spróbować swoich sił. Wygląda mi to na spalony transformator który planuję wymienić, obok niego brakuje jednego elementu opisanego jako SS1 i nie wiem co to mogłoby być, jedyne co przychodzi mi do głowy to coś od soft startu, może ktoś potrafiłby mi pomóc?

Pozdrawiam

IMG_20221204_220021.jpg

IMG_20221204_220059.jpg

IMG_20221204_220714.jpg

Pamiętaj, że tak widowiskowe spalenie elementu raczej nie jest przyczyną - to pewnie skutek jakiegoś innego uszkodzenia. Piszę to, abyś pamiętał, że po wymianie tego elementu możesz uzyskać identyczny efekt - spaloną płytkę. Warto posprawdzać inne elementy i luty, może wykryjesz jakieś inne problemy.

W miejscu elementu oznaczonego SS1 płytka wygląda jakby w ogóle nie było wlutowanego tam żadnego elementu. Brak jego uszkodzonych resztek i końcówek  lutowniczych. Brak osmaleń na płytce w tym miejscu.

Natomiast co do transformatora (to ta duża brązowa kostka), tego rodzaju zalewane transformatory mają wbudowany niewymienny bezpiecznik (zalany w korpusie transformatora) i być może tylko on uległ uszkodzeniu. Trzeba jednak wymienić cały transformator i może być problem z dobraniem zamiennika. Czy na bocznych ściankach transformatora nie ma informacji (oznaczeń) o jego parametrach i typie?

Na płytce drukowanej widać uszkodzone ścieżki na warstwie dolnej i być może górnej w rejonie tego transformatora. Trzeba by je zregenerować np. odcinkami przewodu w izolacji. Jedna ze ścieżek prowadzi do elementu na warstwie dolnej oznaczonej U2. Trzeba się przyjrzeć temu elementowi bo być może jest on uszkodzony.

Jak już wcześniej pisałem tego rodzaju transformatory mają w swoim korpusie zalany żywicą bezpiecznik polimerowy. Być może tylko on uległ uszkodzeniu. Jednak jego wymiana z uwagi na zalanie transformatora żywicą będzie trudna. Nie można też wykluczyć uszkodzenia samego transformatora.

Układ U2. Pod oznaczeniem 3700 znalazłem transoptor HCPL3700 (otworzy się plik PDF). W jego nocie aplikacyjnej temu transoptorowi towarzyszą rezystor, kondensator i dławik podobnie jak na płytce sterującej. Więc to prawdopodobnie ten element i możliwe, że jest on sprawny.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...