Skocz do zawartości

Okulary ochronne do lasera

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Moc lasera to 250mW, więc klasyfikuje go to w sekcji 3B. Ogólnie okulary nie są potrzebne o ile nie świecisz sobie nim prosto w oczy (lub poprzez lustro). A jeżeli byś kiedyś potrzebował to patrzysz na kolor lasera / nominalną długość fali. Okulary kupujesz względem długości fali (muszą ją blokować), albo innego koloru.

Przykładowo:

• laser niebieski 450nm - okulary czerwone
  • laser czerwony 650nm - okulary zielone / niebieskie (nie każde niebieskie blokują czerwony)
  • laser zielony (nie pamiętam) - czerwone/niebieskie, aczkolwiek zielony laser jest problematyczny, bo dość mocno przechodzi przez każde okulary

Wynika to z praw fizyki i przepuszczalności / odbicia światła. Jeżeli materiał półprzepuszczalny jest koloru X, to wynika z tego, że przepuszcza fale o kolorze X. Czyli czerwone okulary przepuszczają czerwony laser (nie chronią przed nim) etc.

Więc w Twoim przypadku potrzebujesz okularów (najlepiej) zielonych.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
35 minut temu, fireaxx551 napisał:

Takie mogą być, pytam bo w opisie nie ma nic napisane o długości fali

Teoretycznie są to okulary do wskaźników laserowych, więc powinny się nadać. Tylko wiadomo jak to jest z tym chińskim sprzętem... Może jest tu jakiś specjalista od promieniowania laserowego i lepiej doradzi...

IMHO do tych 250mW lasera to nawet bym się nie bawił w okulary... Zależy co chcesz tym laserem robić.

42 minuty temu, fireaxx551 napisał:

właśnie raczej bym chciał bo coś podobnego do tego projektu będę robić

Na moje oko ten laser będzie zdecydowanie za słaby. Mam ploter laserowy (40W mocy pobranej, 5.5W mocy optycznej, bez wspomagania sprężonym powietrzem) i sklejkę 3mm tnę na 2-3 przejścia (zależy od preferowanej jakości).

Sądzę, że 250mW to może być za mało, by grawerować w drewnie / sklejce. Taki laser to prędzej jako jakiś wskaźnik pozycji narzędzia...

• Lubię! 1
21 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Na moje oko ten laser będzie zdecydowanie za słaby. Mam ploter laserowy (40W mocy pobranej, 5.5W mocy optycznej, bez wspomagania sprężonym powietrzem) i sklejkę 3mm tnę na 2-3 przejścia (zależy od preferowanej jakości).

Sądzę, że 250mW to może być za mało, by grawerować w drewnie / sklejce. Taki laser to prędzej jako jakiś wskaźnik pozycji narzędzia...

¯\_(ツ)_/¯

Nie testowałem, więc się nie wypowiem, po prostu wygląda ciut mało.

Patrząc na filmik dam radę: użyj modułów TMC2209 zamiast A4988. Są znacznie cichsze 😉 Nawet o 10-20dB. W ploterze laserowym rzadko jest coś głośniejszego od silników (ew. wentylator, który można wymienić na Noctuę). Tylko cena może odstraszać 😞 

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...