Skocz do zawartości

Wyświetlacze VFD 2x20 znaków HD44780- jak to "ugryźć?

Kuba83

Pomocna odpowiedź

Witam!

Znowu wracam do MCU, bo w analogu już się nudno robi, poza tym ile mi potrzeba pozytywek TTL czy Timerów na LM3914?

Dell Optiplex 2030 MT, monitor 24" i klawiatura już są i FTTH też jest od kilku dni, kąt też jest.

Teraz do rzeczy: Kupiłem cztery wyświetlacze VFD 2x20 znaków, sterowniki oparte o logikę 5V, zgodne z HD44780.

Są to Itron-Noritake

2x  CU20029-UW1J 

2x CU20029ECPB-W1J 

Każdy z kompletów kosztował 64zł i są naklejki POSNET, wyszabrowane na 100% z systemów kasowych w marketach.

W jednym musiałem ścieżki łatać po nieostrożnym wylutowaniu złącza ale już jest przejście na omomierzu i wyświetlacz pobiera 270mA przy 5V bez sterowania, nic nie wyświetla, cichutko piszczy jego przetwornica, maksymalny pobór prądu to 400mA czyli nic nie jest raczej zepsute.

Z tych  CU20029-UW1J, co dziś doszły , muszę wylutować byle jak obcięte przewody i wlutować gniazda na goldpiny, niestety dziś nie chce mi się już lutowa.

Chciałbym zapytać czy mam tym sterować jak LCD 2x20 znaków?

Czy mogę użyć konwertera i2c na standard HD44780?

Zasilanie pójdzie z przetwornicy StepDown, ustawionej na 5V-  nie chce mi się robić radiatora dla MA7805, których mam 20 sztuk w obudowach TO-3(chyba stare zapasy wojskowe ale pewne jak konto w szwajcarskim banku).

Ma ktoś pomysł na takie, nomen-omen, "muzeum"(to lampa elektronowa, bliski krewniak "oczek magicznych" z babcinego radia)?

Czy to "łyknie" sterowanie logiką 3,3V z ESP8266(Wemos D1, D1 Uno, NodeMCU)?

Bawił się ktoś tym pod Arduino czy ESP8266?

Bym miał pomysły na zegarek VFD, bo na NIXIE już zrobiłem i pokazuje mi godzinę przy łóżku.

Pobór mocy VFD jest na samym końcu zmartwień.....mam sporą(około 10kW), instalację PV.

Czy to można porównać jeśli chodzi o sterowanie do takiego wyświetlacza ?

CU20029ECPB-W1J .pdf

626538235_2x20display.thumb.jpg.a13668267cfca3a15eecc3df61c02682.jpg CU20029-UW1J .pdf

Piny też ma tak samo, na stronie Mouser Electronics pisze, że można LCD i VFD stosować zamiennie.

Czy potrzebne jakieś "specjalne" biblioteki, czy tak samo jak LCD 2x20 znaków HD44780?

Sporo jest projektów rosyjskich czy z "demoludów", niestety Rosjanie wszystko olewają i żeby nie szukać kilka godzin babola w jakimś sketchu, napisanym o piątej nad ranem, na kacu🍺🍷🥃.

Ma ktoś pomysły?

Załączam specyfikację tych VFD.

Proszę o pomoc, VFD to dzieciństwo i wczesna młodość ludzi w moim wieku, dzisiejszych 40-latków, chciałbym to "ogarnąć", nie kończyłem szkół o profilu elektroniczno- informatycznym, bo ponad 20-25 lat temu takiego czegoś nie było, a o Arduino nikt nie słyszał, za to w większości domów królowały PC-ty z Pintium II-III i Windows 98SE/Millenium, Pentium IV i XP był dla wybrańców losu i ja taki miałem.

Witam!

Dziś , podobnie jak kilka dni przedtem drążyłem temat tego wyświetlacza i sterowania tym urządzeniem.

Otóż znalazłem tą oto stronę, 

https://blog.atucom.net/2018/07/noritake-vfd-setup.html

To nie jest taki sobie "zwykły" HD44780, potrzebna jest biblioteka od Noritake-Itron, którą załączam tutaj i daję linka

https://www.noritake-elec.com/support/design-resources/support-guide/arduino-code-library-quick-start-guide

Wyświetlacz ruszył ale jego kontroler wariował, bo nie podpiąłem przewodu masy między VFD i Arduino, sam wyświetlacz zasilając z przetwornicy StepDown ustawionej na 5V, w końcu przepalił się bezpiecznik SMD 1A, wylutowałem, zadrutowałem przerwę i wyświetlacz działa poprawnie, nie wariuje, reszta wyświetlaczy też działa na tym protokole i bibliotece. W środę dojdą do mnie zakupione bezpieczniki SMD 1A ale szybkie, zresztą to już tutaj nie ma znaczenia....to nie ma udaru prądowego przy starcie przetwornicy DC-DC.

W sobotę uwaliłem kontroler VFD Fujitsu VF60, podałem 5V na wejście logiki 3,3V, kilka sekund i VFD poszedł na śmietnik.

Mam drugi i na razie nie grzebię, jutro dojedzie do mnie Epson  DM-D110-712, a w środę Wincor-Nixdorf  BA63-1, ten na RS-232, więc i konwerter RS-232--->UART RX/TX też kupiłem, przynajmniej mniejsze ryzyko uwalenia MCU w wyświetlaczu.

Teraz myślę jak przerobić kod Arduino napisany pod zwykły LCD 2x16 czy 2x20 HD44780 na ten VFD, oczywiście zastąpię LiquidCrystal biblioteką z załącznika, który dałem.

Sens tego niewielki, bo prądu żre to od cholery ale ten wygląd....cudowne wspomnienia lat 90-tych.

Czemu nikt mi nie pomógł przez 6 dni?

Czy nikt na tym Forum nie "rozgryzał" tych i podobnych VFD?

Czyżby za młodzi ludzie  tu piszą, przecież VFD tego typu są cały czas produkowane i stosowane w systemach POS sklepów wielkopowierzchniowych, klubów czy na statkach i w pociągach?

Czekam na dalsze propozycje, co i jak mam robić?

Arduino_Noritake_VFD_CUU.zip

Cześć Kuba, czy udało Ci się zapanować nad tymi wyświetlaczami? Mam kilka sztuk CU20029ECPB-W1J i podpiąłem je do Maliny Zero. Zastosowałem 1:1 kod z tej strony https://www.dobreprogramy.pl/@wojtekadams/malinowy-wyswietlacz-czyli-raspberry-pi-w-malzenstwie-z-lcd-hitachi-hd44780,blog,39917 i poszło, ale po paru minutach a czasem szybciej zamiast tekstu zaczyna wyświetlać krzaki. Ten kod z kolei korzysta z tego rozwiązania: https://www.raspberrypi-spy.co.uk/2012/07/16x2-lcd-module-control-using-python/

Znalazłem też wątek modyfikujący powyższy kod i sam też eksperymentowałem z czasami, ale nie pomogło:

https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=68055

Z arduino się jeszcze nie bawiłem, ale link do oficjalnego tutoriala producenta nie obejmuje serii CU-W, jedynie CU-U, która jest jego następcą - Ty masz/miałeś obie wersje modułów, ja mam tylko starszą CU-W. Niby jest ona zgodna ze sterownikiem HD44780, ale jednak jest jakiś problem, że się wykrzacza.

Edytowano przez marcowy
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam!

Wyświetlacze wyśmienicie działają w projektach Arduino, które są na LCD HD44780 2x16.

Co do Rpi, to RADZĘ UWAŻAĆ!!!

Jest tu taka sama zasada, jak przy LCD, chodzi o pin R/W, który MUSI BYĆ zwarty do masy!!!

Bez tego, VFD poda na GPIO 5V i zniszczy "malinę"!

Jeśli są "krzaczki", to nie wykluczam, że już któryś pin GPIO ubiłeś podaniem 5V.

Ja bym użył, albo konwertera  stanów logicznych, albo 2 modułów optoizolatora....cena Rpi jest duża, dostępność nikła, a uwalić bardzo łatwo. Dlatego ja nie ruszam tego z "maliną", bo mi szkoda drogiej płytki. Albo tak zrób https://botland.com.pl/optoizolatory/390-transoptor-wielokrotny-ltv847-tht-5szt-5904422307998.html , kilka rezystorów kilkaset Ω i spokojna głowa..

Te wyświetlacze pracowały w sprzęcie opartym o x86/x86-64, gdzie logika 5V jest normalna....to nie ARM, gdzie jest 3,3V.

• Lubię! 1

Tak, wiem o konieczności zwarcia pinu RW do masy.

Ale udało mi się rozwiązać problem z "krzakami". Okazało się, że przyczyną były kabelki. Raz, że nie stykało dobrze między maliną a wyświetlaczem, a dwa kabel zasilający USB na łączu z przedłużką nie stykał. Ciekawe, że można było tego nie dotykać, nie oddychać a i tak się po paru minutach wywalało.

Wolę się bawić pod Maliną, bo mam wersję z WiFi i mogę sobie łatwo sterować tym oraz pobierać i wyświetlać dane z internetu, np. prognozę pogody.

Edytowano przez marcowy

18 godzin temu, Kuba83 napisał:

Jest tu taka sama zasada, jak przy LCD, chodzi o pin R/W, który MUSI BYĆ zwarty do masy!!!

Bez tego, VFD poda na GPIO 5V i zniszczy "malinę"!

Hmmm...

Lekka histeria chyba.

Pin R/W to wejście, więc może być co najwyżej podciągany słabo do 5V.

Nie da się czymś takim uwalić sterowania na logice 3,3V

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.