boyernek Napisano Styczeń 15, 2023 Udostępnij Napisano Styczeń 15, 2023 Dzień dobry Zastanawiałem się, czy układ scalony NE555 mógłby posłużyć jako źródło prądu AC do transformatora. Wiem, że napięcie AC ma formę sinusoidy i zmienia się od -U do U, a z układem NE555 będzie zmieniać się jedynie od 0 do U i w dodatku nie płynnie tylko "w skokach". Nie jestem jednak pewien, czy taka forma "prądu przemiennego" będzie w stanie stworzyć dość zmienne pole magnetyczne, które wznieci dostateczny prąd indukcyjny w uzwojeniu wtórnym. Jeżeli NE555 nie jest tutaj dobrym wyborem, to jakie są inne źródła prądu przemiennego (o niskim napięciu, bo nie chodzi mi tutaj o prąd z gniazdka), które można nabyć niedużym kosztem (jest to na potrzeby eksperymentów i rozwijania zainteresowań związanych z fizyką i prądem elektrycznym, więc nie planuję zakupu generatora funkcyjnego)? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 16, 2023 Udostępnij Styczeń 16, 2023 @boyernek witam na forum 🙂 Jeśli chcesz eksperymentować w domowych warunkach z prądem przemiennym to najprościej kupić zwykły zasilacz wtyczkowy, który na wyjściu ma po prostu napięcie przemienne (np. 9 V). Bez problemu znajdziesz takie zasilacze w różnych wersjach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kroszkanorber Marzec 19, 2023 Udostępnij Marzec 19, 2023 @boyernek witam. Można zarobić prosty generator na tym układzie. Ważne jest by przy każdym takcie była zmieniona polaryzacja na obu wyjściach czyli (Q) i (-Q) na przeciwną by prąd przepływał raz w jedną a następnie w drugą stronę. Przebieg prostokątny generowany w ten sposób też będzie indukować zmianę pola magnetycznego w rdzeniu transformatora. Najlepiej do celów edukacyjnych użyć transformatora separującego by nie zmieniać wysokości napięcia. Będzie bezpieczniej. Poza tym sygnał prostokontny można zamienić na kształt sinus za pomocą odpowiednio podłączonych diod . do wyjść generatora trzeba podlaczyc tranzystory w mostku H jako wzmacniacz sygnału. By nie przeciążyć układu ne555 prądowo bo go spalisz.Powodzenia w eksperymentach. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »