Skocz do zawartości

Niedziałający układ z przekaźnikiem

Pomocna odpowiedź

Złożyłem układ jak w kursie podstaw elektroniki I z tematu Przekaźniki. 

Niestety układ mój nie działa, bateria jest ok, dioda też, wydaje mi się, że zrobiłem identycznie jak na ilustracji, jednak nie działa. 

Czy mogę prosić o podpowiedź, co może być tego powodem? 

Z góry dziękuję za podjęcie tematu. 

325689120_652886716611404_3492809018316562396_n.jpg326462331_888296558988429_8193502911897860290_n.jpg

326496105_556936806455092_5957222494320814519_n.jpg

kurs_elektroniki_przekaznik_schemat_2b.jpg

@bereczek niestety nie masz zarejestrowanego zestawu do tego kursu, więc nie wiem jakimi elementami dysponujesz. Zacznijmy więc od początku: czy są to elementy z zestawu do tego kursu? Czy podczas łączenie przewodów od cewki słyszysz wyraźnie jej przełączenie, czy nic się nie dzieje?

Tak, jest to zestaw do kursu. Niestety nic się nie dzieje. Dioda nie sieci, przełącznik milczy. Zauważyłem jedynie, że mój przełącznik jest inny niż ten na filmie. 

@bereczek jeśli przekaźnik nie wydaje dźwięku to tutaj należy zacząć szukać rozwiązania. Możliwe, że piny od przekaźnika nie stykają się poprawnie z płytką. Spróbuj wyciągnąć przekaźnik i/lub rozegnij minimalnie wyprowadzenia przed wciśnięciem przekaźnika na miejsce. Jeśli zasilisz cewkę to dźwięk przełączenia będzie na tyle głośny, że nie będziesz miał żadnych wątpliwości. 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Możliwe że źle wygiąłeś nóżkę com przekażnika . Ta nóżka musi być dokładnie na drugim wyprowadzeniu rezystora

Proponuję też złożyć układ od nowa i sprawdzić tą nóżkę ja tak zrobiłem i wreszcie działa:

image.thumb.jpg.66927507152f5223be9b9bf9a8665dd3.jpg

• Lubię! 1