Skocz do zawartości

Wybór modułów do komunikacji pomiędzy dwoma Arduino poprzez WiFi

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

wybór jest spory, jako amator ciężko mi wybrać odpowiedni dla mnie. Założenie jest takie - sterowniczek w kotłowni, w części zamieszkanej drugie urządzenie wyświetlające parametry sterownika pieca z możliwością edycji oraz w przyszłości podłączone do routera (fajna byłaby integracja np z Google Home).

Aktualnie używam Leonardo.

44 minuty temu, bluewolv napisał:

Aktualnie używam Leonardo.

To przerzuc się na ESP32 zamiast dorzucać wifi...komunikację zrobisz na esp-now (bardzo proste) a i jest pełno w sieci jak te moduły podłączyć do 'home'

(edytowany)
21 minut temu, bluewolv napisał:

Jeszcze nie skończyłem projektu, a już bym musiał zmienić główne założenia

Chleb powszedni 😉 @farmaceuta dobrze Ci radzi. Masz w kotłowni zasięg WiFi? 

Edytowano przez _LM_
(edytowany)
28 minut temu, bluewolv napisał:

ESP32 jako samodzielne urządzenie zamiast Leonardo? Nie chcę tak.

Ile kosztuje Leonardo a ile Esp32? Jaki jest sens pisać kod na Leonardo i dodatkowo drugi na jakieś ESP zapewne( twój moduł wifi) i z odbiornikiem ten sam sposób...po co? A na co? I dlaczego? 

Na jednym  ESP zrobisz wszystko prościutko, a i przy okazji wyjdzie kilka rzeczy których być może użyjesz z tego kombajnu, a czego Leonardo nie ma..

Edytowano przez farmaceuta
7 minut temu, farmaceuta napisał:

Ile kosztuje Leonardo a ile Esp32? Jaki jest sens pisać kod na Leonardo i dodatkowo drugi na jakieś ESP zapewne( twój moduł wifi) i z odbiornikiem ten sam sposób...po co? A na co? I dlaczego? 

Na jednym  ESP zrobisz wszystko prościutko, a i przy okazji wyjdzie kilka rzeczy których być może użyjesz z tego kombajnu, a czego Leonardo nie ma..

Leonardo już siedzi w obudowie i działa. Do niego chciałbym dołożyć komunikację WiFi.

W części mieszkalnej nie mam jeszcze nic. Czyli tutaj mógłbym użyć ESP32 jako osobne urządzenie w formie swego rodzaju HUBa.

23 minuty temu, ethanak napisał:

Używasz USB host na Leonardo?

Nie. Zasięg WiFi jest (pomiędzy kotłownią, a przyszłym urządzeniem w części zamieszkanej, jak i również pomiędzy kotłownią, a routerem).

Uwierz mi, mniej problemów będzie z wywaleniem Leonardo i wsadzeniem tam jakiegoś ESP32 czy nawet ESP8266 niż z kombinowaniem podłączania Leonardo do WiFi. Ale to Twój wybór.

Jakbyś pytał: ja ten etap mam juz za sobą, AFAIK kol. @farmaceuta takoż, więc nie masz powodów aby nam nie wierzyć 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...