dawidmkrk Napisano Styczeń 31, 2023 Udostępnij Napisano Styczeń 31, 2023 Witam, Tworzę w ramach nauki Arduino i elektroniki projekt do automatyzacji procesu fotografowania. Jednym z elementów projektu jest zastąpienie baterii zasilaczem. Szukałem gotowej opcji, ale średnio to wygląda. Bateria wygląda tak: Obudowę mogę spokojnie wydrukować sobie w 3d. Zastanawiam się, co realnie potrzebuję w obwodzie między złączem a zasilaczem, będę wdzięczny za uwagi: - jakieś diody krzemowe do zabezpieczenia kierunku przepływu prądu - kondensator, żeby zabezpieczyć spadek napięcia przy nagłym poborze prądu Rozbebeszyłem jedną ze starych baterii, żeby podglądnąć, co tam jest: Widzę (chyba 🙂) rezystory i kondensatory, ale nie wiem, co to za 2 układy - google nie podało mi sensownych wyników po wpisaniu numerów, jeśli ktoś może coś podpowiedzieć, chętnie się dowiem 🙂 - znalazłem jakiś wątek z innym producentem i zakładam, że może być to np układ do wykrywania przegrzewania się baterii? Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady i sugestie Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
keram167 Styczeń 31, 2023 Udostępnij Styczeń 31, 2023 Cześć. A takie coś https://allegro.pl/oferta/patona-d-tap-adapter-baterii-canon-lp-e8-13124788070 brałeś pod uwagę ? Pierwszy z brzegu, może są dostępne tańsze... W jakim Canonie to chcesz zastosować ? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dawidmkrk Styczeń 31, 2023 Autor tematu Udostępnij Styczeń 31, 2023 Hej, dzięki za odpowiedź! Jasne, mogę to kupić, ale już widzę problem w konstrukcji- (1 postem chciałem skrócić kontekst do minimum) - one mają ten problem, że nie zgrywają się z klapką, trzeba ją "rozdłubywać" i jest to mało elegancka robota (jeden taki już kupiłem i testowałem). Natomiast jak wspomniałem, ten projekt ma charakter edukacyjny i post założyłem nie, aby znaleźć gotowca, ale mieć zasilacz DYI, uzupełnić wiedzę o tym, jak działają takie zasilacze, i jak to zrobić dobrze, w ramach nauki elektroniki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 31, 2023 Udostępnij Styczeń 31, 2023 1 godzinę temu, dawidmkrk napisał: nie zgrywają się z klapką, trzeba ją "rozdłubywać" i jest to mało elegancka robota (jeden taki już kupiłem i testowałem). Informacyjnie: a to już zależy od aparatu. Niektóre aparaty mają taką gumową zaślepkę, którą można wyciągnąć właśnie po to, aby klapka się zamknęła po włożeniu takiego adaptera 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »