DavidFirlej Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego Dzień dobry, Czy ktoś łączył RaspberryPi 4 z kamerą przez Ethernet ? Konkretny model kamery: COE-050-M-POE-023-IR-C firmy Opto Engenerring. Dopiero zaczynam przygodę z Maliną, więc każda wskazówka będzie na wagę złota. Zależy mi tylko na zrobieniu zdjęcia. DataSheet kamerki: https://www.vision-dimension.com/media/pdf/23/49/b9/datasheet-COE-050-M-POE-023-IR-C_enQlqw14HuedWGX.pdf Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) 2 lutego Udostępnij 2 lutego @DavidFirlej jeśli jest to zwykła kamera sieciowa to najłatwiej byłoby podłączyć ją do tego samego routera, do którego podłączone jest RPi. Daj znać dla formalności, że celowo pomijasz takie rozwiązanie 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
DavidFirlej 2 lutego Autor tematu Udostępnij 2 lutego (edytowany) Nie pomijam takiego rozwiązania, po prostu nie wiem jak to zrobić i od czego zacząć 🙂 Każe rozwiązanie które pozwoli mi zapisać zdjęcie jest super. Do tej pory korzystałem ze standardowej kamery na HDMI z tasiemką. Do obsługi kamer sieciowych jest ta sama biblioteka co do standardowej kamery PiCamera ? Edit(1): jeżeli istnieją jakieś poradniki/manuale/ cokolwiek co mnie naprowadzi jak korzystać z kamer sieciowych, będę niezmiernie wdzięczny za tę informację. Edytowano 2 lutego przez DavidFirlej Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) 2 lutego Udostępnij 2 lutego @DavidFirlej nie znam tych konkretnych kamer, ale mówiąc w skrócie: przy kamerach sieciowych najczęściej można się zalogować do panelu i zmieniać tam wiele różnych ustawień, są tam również ustawienia związane z tym "jak i gdzie" kamera wystawia swój obraz. Widzę, że Twoja kamera wspiera GigE Vision, więc tutaj zacząłbym poszukiwania: https://en.wikipedia.org/wiki/GigE_Vision Zacząłbym od przeszukania materiałów producenta, aby znaleźć czy/jak można się zalogować do kamery i sprawdzić jakie ma możliwości w ustawieniach. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
DavidFirlej 2 lutego Autor tematu Udostępnij 2 lutego Jeżeli mógłby się w przyszłości komuś przydać ten post, to poniżej przesyłam link do dokumentacji: https://www.opto-e.com/repository/_shared/COE-G-series-GigE-Camera-User-Manual_1.1.0_20230113.pdf Dodatkowo producent udostępnia darmowe oprogramowanie do akwizycji obrazu (oprogramowanie na Windowsie do pobrania ze strony: https://www.opto-e.com/en/products/coe-g-series#downloads) Niebawem dam znać w jaki sposób udało mi się rozwiązać ten problem (lub na czym stanąłem). 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post raguel 4 lutego Popularny post Udostępnij 4 lutego To jest przemysłowa kamera z interfejsem GigE Vision, komunikujesz się z nią przez SDK zgodne z GenICam. Zazwyczaj producenci dostarczają SDK w formie bibliotek dla C/C++/C# czasem (rzadziej) Python. Ważne żeby producent dostarczał SDK skompilowane pod armhf, ew. możesz spróbować użyć SDK innego producenta (Basler, JAI, Daheng etc.). Akurat tego producenta kamer wcześniej nie spotkałem ale dużo pisałem softu dla kamer GigE innych producentów. Obraz możesz pobrać wywołując odpowiedni interfejs albo podpinając się pod strumień funkcją w callbacku. 3 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
DavidFirlej 10 lutego Autor tematu Udostępnij 10 lutego W folderze instalacyjnym znalazłem SDK, ale mam wątpliwość czy jest skompilowane pod armhf, bo po odpaleniu BasicDemo na Raspi mam błąd którego zdjęcie wysyłam w załączniku. Przesyłam również folder z SDK udostępnianym przez producenta. @raguel Pisałeś soft dla kamer zarządzanych przez ARM-y ? Mógłbyś sprawdzić czy SDK dostarczony przez producenta wystarczy do zarządzania moją kamerą przez raspberry ? Z góry dziękuję za pomoc i daj znać w jaki sposób mógłbym się odwdzięczyć. Development.zip Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
raguel 14 lutego Udostępnij 14 lutego To co podesłałeś to bardzo dobre SDK z bibliotekami dla Borland C++ Builder, MINGW i Microsoft Visual C++ ale na architektury x86 i x64 albo jak kto woli "zwykłe komputery z windowsem". To zdecydowanie nie jest dla ARM'a. Podeślę ci wieczorem programik skompilowany na Raspberry z wykorzystaniem SDK innego producenta podobnych kamer, sprawdzisz, może zadziała. 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
DavidFirlej 20 lutego Autor tematu Udostępnij 20 lutego Od producenta dostałem taką odpowiedź: Cytat Hello Dawid, We do not provide the SDK for ARM architecture, unfortunately. For us, it would mean developing a new SDK. I am sorry for not being useful. Natomiast spytałem ChatGPT czy da się zarządzać tą kamerą za pomocą Raspi to dostałem odpowiedź Cytat Można wykonać zdjęcie przy użyciu kamery COE-050-M-POE-023-IR-C firmy Opto Engineering przy pomocy Raspberry Pi, korzystając z programu fswebcam, który jest prostym narzędziem do robienia zdjęć za pomocą kamery internetowej. Aby użyć tego narzędzia, musisz zainstalować go na swoim Raspberry Pi. Można to zrobić, wpisując poniższą komendę w terminalu: sudo apt-get install fswebcam Po zainstalowaniu programu fswebcam, można wykonać zdjęcie za pomocą kamery COE-050-M-POE-023-IR-C, wykonując poniższą komendę w terminalu: fswebcam image.jpg Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź