Skocz do zawartości

Sterowanie kamerą Opto Engenerring przez Ethernet

DavidFirlej

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

Czy ktoś łączył RaspberryPi 4 z kamerą przez Ethernet ? Konkretny model kamery: COE-050-M-POE-023-IR-C firmy Opto Engenerring.
Dopiero zaczynam przygodę z Maliną, więc każda wskazówka będzie na wagę złota. Zależy mi tylko na zrobieniu zdjęcia.  
DataSheet kamerki: https://www.vision-dimension.com/media/pdf/23/49/b9/datasheet-COE-050-M-POE-023-IR-C_enQlqw14HuedWGX.pdf

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

@DavidFirlej jeśli jest to zwykła kamera sieciowa to najłatwiej byłoby podłączyć ją do tego samego routera, do którego podłączone jest RPi. Daj znać dla formalności, że celowo pomijasz takie rozwiązanie 😉

(edytowany)

Nie pomijam takiego rozwiązania, po prostu nie wiem jak to zrobić i od czego zacząć 🙂 Każe rozwiązanie które pozwoli mi zapisać zdjęcie jest super.  
Do tej pory korzystałem ze standardowej kamery na HDMI z tasiemką. Do obsługi kamer sieciowych jest ta sama biblioteka co do standardowej kamery  PiCamera ?

Edit(1):
jeżeli istnieją jakieś poradniki/manuale/ cokolwiek co mnie naprowadzi jak korzystać z kamer sieciowych, będę niezmiernie wdzięczny za tę informację.

Edytowano przez DavidFirlej

@DavidFirlej nie znam tych konkretnych kamer, ale mówiąc w skrócie: przy kamerach sieciowych najczęściej można się zalogować do panelu i zmieniać tam wiele różnych ustawień, są tam również ustawienia związane z tym "jak i gdzie" kamera wystawia swój obraz. Widzę, że Twoja kamera wspiera GigE Vision, więc tutaj zacząłbym poszukiwania: https://en.wikipedia.org/wiki/GigE_Vision

Zacząłbym od przeszukania materiałów producenta, aby znaleźć czy/jak można się zalogować do kamery i sprawdzić jakie ma możliwości w ustawieniach.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeżeli mógłby się w przyszłości komuś przydać ten post, to poniżej przesyłam link do dokumentacji:
https://www.opto-e.com/repository/_shared/COE-G-series-GigE-Camera-User-Manual_1.1.0_20230113.pdf

Dodatkowo producent udostępnia darmowe oprogramowanie do akwizycji obrazu (oprogramowanie na Windowsie do pobrania ze strony: https://www.opto-e.com/en/products/coe-g-series#downloads)

Niebawem dam znać w jaki sposób udało mi się rozwiązać ten problem (lub na czym stanąłem).

• Lubię! 1

W folderze instalacyjnym znalazłem SDK, ale mam wątpliwość czy jest skompilowane pod armhf, bo po odpaleniu BasicDemo na Raspi mam błąd którego zdjęcie wysyłam w załączniku.  Przesyłam również folder z SDK udostępnianym przez producenta. 

@raguel Pisałeś soft dla kamer zarządzanych przez ARM-y ? Mógłbyś sprawdzić czy SDK dostarczony przez producenta wystarczy do zarządzania moją kamerą przez raspberry ? Z góry dziękuję za pomoc i daj znać w jaki sposób mógłbym się odwdzięczyć. 

Development.zip

image.thumb.png.91879ff5972b31a6e8e854cd8dc3035a.png

To co podesłałeś to bardzo dobre SDK z bibliotekami dla Borland C++ Builder, MINGW i Microsoft Visual C++ ale na architektury x86 i x64 albo jak kto woli "zwykłe komputery z windowsem". To zdecydowanie nie jest dla ARM'a.

Podeślę ci wieczorem programik skompilowany na Raspberry z wykorzystaniem SDK innego producenta podobnych kamer, sprawdzisz, może zadziała.

• Lubię! 2

Od producenta dostałem taką odpowiedź: 

Cytat

Hello Dawid,

We do not provide the SDK for ARM architecture, unfortunately. For us, it would mean developing a new SDK. 

I am sorry for not being useful.

Natomiast spytałem ChatGPT czy da się zarządzać tą kamerą za pomocą Raspi to dostałem odpowiedź 

Cytat

Można wykonać zdjęcie przy użyciu kamery COE-050-M-POE-023-IR-C firmy Opto Engineering przy pomocy Raspberry Pi, korzystając z programu fswebcam, który jest prostym narzędziem do robienia zdjęć za pomocą kamery internetowej. Aby użyć tego narzędzia, musisz zainstalować go na swoim Raspberry Pi. Można to zrobić, wpisując poniższą komendę w terminalu:

sudo apt-get install fswebcam

Po zainstalowaniu programu fswebcam, można wykonać zdjęcie za pomocą kamery COE-050-M-POE-023-IR-C, wykonując poniższą komendę w terminalu:
fswebcam image.jpg