lisulisu6 Napisano Luty 17, 2023 Udostępnij Napisano Luty 17, 2023 Witam wszystkich. Mam takie pytanie mam do zaprogramowania układ xilinc XC9572 nie chcę kupować programatora, chciałbym zaprogramować go za pomocą ESP8266 Wemos D1 mini. Znalazłem taki link https://github.com/kholia/xvc-esp8266. Czy jest to możliwe i jak to zrobić?
rafal2808 Luty 17, 2023 Udostępnij Luty 17, 2023 Cześć, XC9527 do już dość leciwe CLPD i sądzę, że jego konfiguracja przez ESP może być dość problematyczna. Urządzenie opisane na GitHubie testowane było z programem Vivado i układem FPGA Zynq, projekty na twój układ tworzone były w starszym środowisku - ISE Designe Suite, Vivado go nie obsługuje. Owszem z poziomu Vivado da się konfigurować starsze układy, ale nie jest to takie proste i musisz mieć plik binarny wygenerowany po syntezie projektu wykonanej wcześniej w ISE, ale i tak nie gwarantuje sukcesu, bo z Xilinxowymi środowiskami różnie bywa. Osobiście testowałem taki proces tylko na układach FPGA trzeciej generacji, nie wiem czy zadziałałoby to z CLPD. Także raczej potrzebny będzie dedykowany programator, przy czym nie musisz kupować oryginału, bardzo dobrze działają też klony od na przykład Waveshare. 1
lisulisu6 Luty 20, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 20, 2023 Witam znalazłem coś takiego może być? I cena ok. https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Programator-zgodny-z-Xilinx-Platform-Cable-USB-CPLD-FPGA-INTEL-Digilent/102
rafal2808 Luty 20, 2023 Udostępnij Luty 20, 2023 Powinien być ok, ale pamiętaj, że przy tym programatorze potrzebujesz Digilent Plugin for Xilinx Tools, opis jest w instrukcji. 1
kroszkanorber Luty 22, 2023 Udostępnij Luty 22, 2023 (edytowany) Witam. Mam podobny programator. Programuje cpld. Programator komunikuje się przez złącze USB. Działa jak do tej pory poprawnie. Korzystam z programu Impact którym programuje cpld. I ISE WEBPACK w którym piszę kody. Impact jest instalowany razem z programem ISE. Przy instalacji ise trzeba instalować wszystkie sterowniki to będzie działać. Program Windows wyszukał sterowniki automatycznie i je zainstalował po podłączeniu urządzenia. Pozdrawiam Edytowano Luty 22, 2023 przez kroszkanorber
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »