Skocz do zawartości

Jak podłączyć wiele czujników I2C do Arduino UNO?

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

W module są dwa małe pola lutownicze (w dokumentacji będzie pokazane). Jeśli je połączysz to adres zmieni się o jeden bit (np. Jeżeli masz adres normalnie 0x7C to po zwarciu będzie 0x7D) 

Edytowano przez Zakrzewiaczek
Błąd (r zamiast e)
  • Lubię! 1
9 minut temu, Zakrzewiaczek napisał:

podstawowa BMP280 do arduino wystarczy 

Jeśli mówisz o bibliotece Adafruit to jakoś patrzę w kod, patrzę i nie widzę możliwości uruchomienia dwóch czujników na różnych adresach (na dwóch szynach I2C owszem).

35 minut temu, Zakrzewiaczek napisał:

W module są dwa małe pola lutownicze

Akurat w module który podlinkował @Klocmajster nie ma dedykowanych pól lutowniczych, gdzie można by zmienić adres.  W tym module co ma, trzeba połączyć pin SDO do GND i wtedy będzie miał moduł z adresem 0x76. Bez podłączenia pinu SDO - to domyślny adres 0x77

@Klocmajster nie musisz stosować dodatkowych rezystorów podciągających - są już zalutowane na modułach ( 2 x 10 kOhm ).

(edytowany)

W sensie biblioteka która obsłuży czujnik ze zmienionym adresem? Trochę się zamotałam. Podłączenie SDO na stałe do gnd zmienia adres ? Czyli rozumiem ze do modułu będą podłączone 2 GND, vcc i SDL?

Edytowano przez Klocmajster

Dziękuje za podpowiedzi, skorzystam ze zmiany adresu pinami, będzie dla mnie prościej na tym etapie. Myślałem jako rozwiązanie zastępcze kupno czujnika bmp180, pewnie ma inny adres

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...