Klocmajster Napisano Luty 19, 2023 Udostępnij Napisano Luty 19, 2023 Dzień dobry. jestem kompletnie zielony. Potrzebuje podłączyć do arduino uno ekran LCD z konwerterem i2c, czujnik ciśnienia bmp280, i jeszcze inne. Problem jest, bo na płytce mam tylko po jednym pinie scl i sda. Mam połączyć wszystkie piny scl i wszystkie piny sda kilku czujników i podłączyć to do tych 2 pinów na arduino? dziekuje Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 19, 2023 Udostępnij Luty 19, 2023 @Klocmajster witam na forum 🙂 Tak, w przypadku I2C wystarczy wszystkie SCL i SDA połączyć w jednym miejscu. Pamiętaj jednak, że linie te musza być wyposażone w rezystory podciągające, a każdy czujnik musi mieć inny adres. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Klocmajster Luty 19, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2023 2 minuty temu, Treker napisał: @Klocmajster witam na forum 🙂 Tak, w przypadku I2C wystarczy wszystkie SCL i SDA połączyć w jednym miejscu. Pamiętaj jednak, że linie te musza być wyposażone w rezystory podciągające, a każdy czujnik musi mieć inny adres. Konwerter ekranu ma rezystor wbudowany, czujniki bmp280 chyba nie. Do każdej lini SCL i SDA z osobna powinienem przylutował rezystor? Gdzie znaleźć wartość ohm dla czujników ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 19, 2023 Udostępnij Luty 19, 2023 @Klocmajster nie, w przypadku I2C potrzebna jest tylko jedna para rezystorów - niezależnie od liczby podłączonych czujników. Dlaczego tak jest? Opis ten znajdziesz w tym miejscu: https://forbot.pl/blog/kurs-stm32l4-zewnetrzna-pamiec-eeprom-i2c-id47820 Jest to fragment kursu STM32, ale początek o I2C jest uniwersalny, więc zachęcam do lektury 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ethanak Luty 19, 2023 Udostępnij Luty 19, 2023 O ile pamietam to konwerter lcd właśnie nie ma rezystorów (kiedyś się na to nabrałem). Dodatkowo UNO potrafi działać bez tych rezystorów, ale to loteria. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Klocmajster Luty 19, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2023 Trochę mnie ten schemat z początku artykułu wybił z rytmu https://forbot.pl/blog/kurs-stm32l4-zewnetrzna-pamiec-eeprom-i2c-id47820 w czyjniku mam 4 piny vcc,gnd, scl,sda. Myślałem, rezystory wspinam w szereg w linie scl i sda, a na schemacie łączą się z liniami sda i scl i idą w kierunku jakiegoś vdd a nie do gniazd Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 19, 2023 Udostępnij Luty 19, 2023 2 minuty temu, Klocmajster napisał: Myślałem, rezystory wspinam w szereg w linie scl i sda, a na schemacie łączą się z liniami sda i scl i idą w kierunku jakiegoś vdd a nie do gniazd Jest to schemat ideowy, więc kierunek i sposób prowadzenia przewodów nie ma znaczenia. Liczy się tylko poprawność połączeń, a Vdd to oznaczenie dodatniej szyny zasilania. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Klocmajster Luty 19, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2023 Czyli te rezystory podłączone są do dodatniej szyny ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 19, 2023 Udostępnij Luty 19, 2023 Tak, inaczej mówiąc do 5 V (w Twoim przypadku), a w kursie STM32L4 do 3,3 V, bo tam jest inny standard zasilania. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Klocmajster Luty 19, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2023 (edytowany) Z tego co rozumiem to SDA i SCL są w takim razie na stałe zwarte z 5v za pośrednictwem rezystorów mimo ze czujnik tez ma doprowadzone 5 v. Na schemacie każdy czujnik slave ma tylko 3 piny a moje maja 4 Edytowano Luty 19, 2023 przez Klocmajster Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Klocmajster Luty 19, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2023 To jest prawidłowy schemat? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Luty 19, 2023 Udostępnij Luty 19, 2023 Jak najbardziej. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Klocmajster Luty 19, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2023 Dziękuję bardzo za pomoc, czujnik działa, ciśnienie się wyświetla na LCD 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 19, 2023 Udostępnij Luty 19, 2023 @Klocmajster super, powodzenia w dalszych eksperymentach 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Klocmajster Luty 19, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2023 Jeszcze tylko jeden problem. Potrzebuje danych z 2 identycznych czujników. Problem jest taki, ze maja identyczne adresy. Jak obejść to bez programowania czujników? Czujniki to bmp280 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »