Skocz do zawartości

Zasilanie powebanku z panelu fotowoltaicznego wyższym napięciem niż nominalne

Dziki_Miki

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Złożyłem układ testowy bazujący na małym panelu modelarskim (95 x 95 mm, 5.5V & 0.7 W max). 
Panel podłączam do przetwornicy step-up MT3608 (ustawionej na 5.5 V) i dalej do powerbanku No-Name 2500 mAh (napięcie ładowania 5V).

Po wystawieniu na światło kontrolka ładowania na powerbanku świeci się, więc pewnie jakiś marginalnym prądem powerbank jest ładowany. Testowałem też ze zwykłą diodą led, świeci się dość mocno (więc około 20 - 30 mA podaje). Nie zależy mi na ładowaniu PowerBanku od 0 do 100%, bo to będzie trwać lata 🙂 Bardziej na próbie podtrzymania pojemności.

I tu nasunęły mi się dwa pytania:

- co się stanie, gdybym zwiększył napięcie na przetwornicy zasilającej powerbank do np. 7 V ? Czy jest to jakieś zagrożenie dla PowerBanku przy tak małym prądzie podawanym przez tak mały panel? Wydajność przetwornicy pewnie nieznacznie spadnie.

- czy diodę Schottky'ego lepiej jest wlutować przed czy za przetwornicą step-up ? Jeśli przed, to 'okradnie' napięcie z panelu fotowoltaicznego (spadek napięcia na diodzie), przez co napięcie przed przetwornicą będzie częściej poniżej progu jej działania.

Będę wdzięczny za Wasze komentarze 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.