monikazielins Napisano Marzec 21, 2023 Udostępnij Napisano Marzec 21, 2023 Witam, posiadam 4 czujniki DS18B20 które umieściłam w najprostszym robocie z Arduino z przodu, z tyłu, po lewej i prawej stronie. Czujniki mają sprawdzać jaka jest aktualna temperatura w pomieszczeniu a następnie robot ma poruszać się w kierunku najcieplejszego miejsca (tam, który czujnik wskaże największą temperaturę). Jak ma wyglądać kod aby robot podążał za źródłem ciepła? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 22, 2023 Udostępnij Marzec 22, 2023 @monikazielins witam na forum 🙂 Bardzo podobna sytuacja została opisana w poniższym artykule. Masz tam robota, który podąża za źródłem silniejszego źródła światła. Zasada przy temperaturze będzie identyczna. Zachęcam do testów najpierw z dwoma czujnikami. Dodanie kolejnych czujników powinno być już dla Ciebie jasne. W razie problemów pytaj śmiało - daj znać na czym dokładnie utknęłaś. Kurs budowy robotów, światłolub: https://forbot.pl/blog/kurs-budowy-robotow-swiatlolub-sterowanie-latarka-id19362 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jand Marzec 22, 2023 Udostępnij Marzec 22, 2023 Czujniki DS18B20 mierzą temperaturę swojej obudowy, a nie oddalonego obszaru, a więc nie nadają się do tego zastosowania. Tu lepszy byłby czujnik podczerwieni (fotodioda na podczerwień), no i metoda którą podał @Treker. Wtedy robot ma szansę podążać do źródła ciepła np. grzałki. Wykrywanie, że w jednym kącie pokoju jest o jeden stopień cieplej, niż w drugim jest w warunkach amatorskich raczej niemożliwe. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »