Skocz do zawartości

W ArduinoIDE pokazuje się i znika port /dev/ttyUSB0. Wina kabla?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Poprzedni problem został rozwiązany (dlatego edytowałem tytuł i post).

Jednak......... W ArduinoIDE pokazuje się i znika port /dev/ttyUSB0. Nie wiem dlaczego. Udało mi się 3 razy wgrać soft do ESP32, a później znika, czasem się pojawia, znika,... port /dev/ttyUSB0. Czym to może być spowodowane? Mam metrowy kabel USB z filtrem, kabel dość dobrej jakości (do ładowarki telefonu).

Jakie są prawidłowe dalsze kroki po ukazaniu się:

Cytat

Leaving....

Hard resetting via RTS pin...

Wyjąć i włożyć powtórnie USB? Próbowałem resetować, ale coś nie działa (w każdym bądź razie Arduino IDE nie wykrywa tego, że resetuję płytkę).

Edytowano przez LeciZNamiPilot
1 godzinę temu, LeciZNamiPilot napisał:

Jakie są prawidłowe dalsze kroki po ukazaniu się:

Płytka powinna się zresetować (komunikat oznacza, że wysłany został sygnał resetu). Nie wiem co to za płytka bo ESP32 różnych jest kilkadziesiąt.

A znikanie portu to może być wina kabla, wina za niskiego napięcia na gnieździe USB (w moim lapku mam 4.5V i płytka albo euszy albo nie, z reguły nie). Pytanie kontrolne: znika ttyUSB0 i nic się nie pojawia czy może przypadkiem pojawia się ttyUSB1? Co mówi lsusb?

• Lubię! 1

Powinna się resetować. Ma przycisk RESET, ale Arduino IDE po resecie chyba traci połączenie bo nie dostaję żadnych informacji z seriala.

ESP32 DevKit - dokładnie: ESP32-2432S035.  Nie ma jej w Arduino IDE, wybrałem więc ESP32-WROOM-DA.

znika ttyUSB0 i nic się nie pojawia.  Tzn. mam jeszcze ttyS0 - ale to nie jest USB.

lsusb wyrzuca:

Cytat

Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 046d:c315 Logitech, Inc. Classic Keyboard 200
Bus 003 Device 002: ID 275d:0ba6  USB OPTICAL MOUSE
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 152a:8750 Thesycon Systemsoftware & Consulting GmbH D50s
Bus 001 Device 005: ID 1a86:7523 QinHeng Electronics CH340 serial converter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Płytka - tak, ale raz się pojawia,  innym razem znika.   Koledzy na forum elektroda_pl powiedzieli, że to wina kabla oraz portu USB w komputerze. Użyłem krótszego kabla, przepiąłem w inny port i póki co działa.

• Lubię! 1

Zmieniałem kabelki, trzeci kabel znaleziony, najkrótszy z dotychczasowych wydaje się być OK. Mogę nagrać program na płytkę, ale nie mam komunikacji z płytką po serialu. Tzn. po wgraniu softu dostaję komunikat:

Cytat

Leaving...
Hard resetting via RTS pin...

i na tym się kończy zabawa. Płytka nie resetuje się automatycznie, w rezultacie nie mam dostępu do danych wysyłanych po serialu.

• Lubię! 1
Dnia 28.03.2023 o 14:53, LeciZNamiPilot napisał:

kabel dość dobrej jakości (do ładowarki telefonu)

Albo "dość dobrej jakości" albo "do ładowarki telefonu".

Widziałem już kabelek USB do ładowarki z tylko dwoma żyłami 😂

17 godzin temu, LeciZNamiPilot napisał:

Płytka nie resetuje się automatycznie, w rezultacie nie mam dostępu do danych wysyłanych po serialu.

Niektóre płytki nie mają tego układu na dwóch tranzystorach, który ustawia piny do flashowania i resetu. Może masz taki przypadek.

• Lubię! 1

Miałem przypadek (pierwsze wersje Ubuntu 20.4) że to nie działało - czyli coś było walnięte w driverze, bo po update ruszyło bez problemu.

Jest też kwestia ustawienia sposobu boot/reset w samym Arduino IDE, a tu mamy przypadek innej płytki rzeczywistej i ustawionej w IDE.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...