Skocz do zawartości

Odbiornik UKF problem w odbiorze

Patryk9111

Pomocna odpowiedź

Cześć

zbudowałem odbiornik UKF według tego schematu UKF.thumb.jpg.54875b3320a6531353a8f3d56e0fa637.jpg 

oraz według poniższego  poradnika .

Mój problem to odbiór stacji. 
 Gdy przykładam dwa palce jednej ręki tj wskazujący i środkowy do punktów A i B wtedy odbieram stacje, różne.
 Po odjęciu palców słyszę tylko szum.
  Siła nacisku wydaje mi się, że wpływa na zmianę miedzy stacjami. 
 Myślałem, że problemem mogą być zimne luty. Poprawiłem co mogłem i nie dało to efektu.

zdj1.thumb.jpg.ba4ec393299c9be119b50cae02d16b80.jpg
zdj2.thumb.jpg.31a7155e12d88881766dad04e24dd23b.jpg

W czym może być problem?

Edytowano przez Patryk9111

Cześć

Aby prawidłowo odebrać stację, obwód LC musi być nastrojony na odpowiednią częstotliwość, jeśli jest ona zbyt wysoka lub za niska, usłyszymy szum. Przestrajać obwód LC (ten między punktami AB) można np. zmiennym kondensatorem, lub dodawać pojemność równolegle. Między palcami mamy (marnej jakości) rezystor (opór) i kondensator (pojemność), a parametry te zależą od wilgotności skóry i siły ścisku. Zamiast palców dolutowałbym kondensator (niewiwlkiej - trudno zgadnąć jakiej) pojemności : 2,2 pF   4,7pF    10pF    22pF równolegle do AB. Czy masz pewność, że rdzeń cewki porusza się i przestraja?

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.