JediPadawan Napisano Kwiecień 11, 2023 Udostępnij Napisano Kwiecień 11, 2023 Siemka, mam mały problem: zrobiłam na kartce schemat układu mającego być zamkiem na kod. Działanie układu w teorii - po wciśnięciu czterech przycisków w odpowiedniej kolejności powinna zapalić się dioda (imitująca ten zamek), a po wciśnięciu piątego (resetu) dioda powinna gasnąć. Problem jest taki: bardzo chętnie zrobiłabym go sama na płytce stykowej, ale okazało się, że mam za mało przewodów… czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy ten schemat jest poprawny i czy projekt będzie działać? Jakby ktoś coś miał tłumaczyć, to proszę po polsku, bo skończyłam tylko elektronikę p. 1 i 2 oraz technikę cyfrową. Cały projekt w założeniu ma się opierać na elementach z tych kursów. PS: połączenie między komórkami pamięci jest błędne i o tym wiem. Nie zwracajcie na nie uwagi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Kwiecień 12, 2023 Udostępnij Kwiecień 12, 2023 @JediPadawan ciekawy pomysł na projekt 🙂 Myślę, że w takiej sytuacji możesz spróbować przetestować go w symulatorze - np. tutaj: https://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html Zacznij od eksperymentu z jedną komórką pamięci, aby mieć pewność, że układ ten zadziała w tym konkretnym symulatorze. Zaleta testowania w tym symulatorze jest taka, że jeśli układ nie będzie działał to łatwo podejrzysz od razu wszystkie napięcia i prądy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
JediPadawan Kwiecień 12, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 12, 2023 O! nieznanam wcześniej tej strony. Do tej pory korzystałam z tinkercad.com, ale nie było tam zbyt dużej biblioteki elementów... Spróbuję z tym symulatorem. Dzięki, Treker! Jak skończę robić ten projekt to wyślę zdjęcie albo filmik z efektu końcowego. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »