Bornhartt Napisano Kwiecień 22, 2023 Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2023 Dzień dobry, mam problem z ustawieniem wejść cyfrowych na raspberry Pi4b, chciałbym skorzystać z funkcji WiringPiISR aby odczytywać tylko zbocze narastające. 1. Sensor przepływu cieczy wysyła sygnał cyfrowy na pin "1", 2. Odczytuje kolejne zbocza narastające na danym pinie i zliczam je w zmiennej. Tutaj rozumiem, że ta funkcja WiringPiISR wymaga podania:pinu, rodzaju zbocza, oraz co ma być wykonane 3. Po zliczeniu np. 100 sygnałów ma się wykonać funkcja wyłączająca pompkę Problem napotykam w samej składni, ponieważ nie jestem doświadczonym programista, i niewiele wiem o qt, Etap na którym ugrzązłem: W konstruktorze: WiringPiISR (pin_1,INT_EDGE_RISING,isrInput); Oraz zadeklarowałem void(*isrInput)(void); Tylko nie wiem co to tak naprawdę oznacza. Chciałbym jedynie aby dany pin odczytywał zbocze narastające Przepraszam za brak kodu, bo nie mam aktualnie możliwości wstawienia, oczywiście mogę podesłać plik .h oraz .cpp aczkolwiek jest to goła aplikacja w qt creator jedynie z kodem inicjalizujacym bibliotekę wiringPi oraz dane piny. Dziękuję z góry za każdą wskazówkę jak dany problem rozwiązać Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »