Nawyk Napisano Sierpień 5, 2010 Udostępnij Napisano Sierpień 5, 2010 Artykuł oczywiście nie jest konkursowy, po prostu mam dosyć tłumaczenia na PW krok po kroku co i jak zrobić 😉 Bardziej łopatologicznie już się chyba nie da... Jest to kopia artykułu z mojej strony internetowej: Programowanie AVR przy pomocy SinaProg Programowanie AVR przy pomocy SinaProg (nakładka na avrdude) 1. Pobieramy SinaProg z załącznika, lub szukamy sobie nowej wersji (wystarczy wpisać w google "sinaprog"). 2. Wypakowujemy archiwum np. na Pulpicie i uruchamiamy plik SinaProg.exe. 3. "Poszerzamy" okno programu, żeby widzieć więcej informacji: 4. Wybieramy w polu (1) nasz programator podłączony do komputera (nic nie szkodzi, jeśli nie mamy pewności), a w polu (2) port, do którego jest podłączony (można to sprawdzić we właściwościach Mojego Komputera, zakładka Menedżer Urządzeń): 5. Wybieramy mikrokontroler, który chcemy zaprogramować (i który jest już połączony z programatorem): 6. Sprawdzamy czy wszystko jest dobrze ustawione, powinniśmy otrzymać konkretną sygnaturkę (inną dla różnych mikrokontrolerów) i informację, że fusebity są ustawione prawidłowo: 💡 Jeśli to się nam nie uda, to metodą prób i błędów zmieniamy ustawienia programatora (po szczegóły odsyłam do jego instrukcji obsługi), klikając "search" by sprawdzić. Nie działa? Bez paniki! Statystycznie najczęstszym powodem są: • błędy w połączeniach (przerwy lub zwarcia, tzw. zimne luty, uC odwrotnie włożone w podstawkę itp.) • nieprawidłowo skonfigurowany programator (brak sterowników, złe ustawienia BIOS w przypadku STK200 itp.) • zablokowany lub uszkodzony uC; bez odpowiednich narzędzi jedynym wyjściem pozostaje niestety zakup nowego 7. [kompletnie początkującym radzę zignorować ten punkt] Ustawiamy fuse bity na takie, które odpowiadają naszemu programowi (przypominam o podłączeniu zewnętrznego rezonatora jeśli wybieramy opcję "Ext.Crys.") i programujemy je. 💡 Zależy nam na potwierdzeniu weryfikacji, żeby mieć pewność, że nic nie spapraliśmy 😉 8. Wybieramy nasz skompilowany wcześniej program (plik z rozszerzeniem *.hex): 9. Programujemy nasz mikrokontroler: 💡 Po raz kolejny upewniamy się, że weryfikacja przebiegła pomyślnie (wszystko wgrało się bez błędów). Powodzenia 😉 SinaProg_1.4.5.10.rar 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź