Skocz do zawartości

Wyświetlacz led jak podłączyć

malutki

Pomocna odpowiedź

Witam mam problem jak podłączyć prawidłowo wyświetlacz led 8 segmentowy znajdujący się na płytce stykowej z atmega 8 chodzi mi głównie o rysunek jak najbardziej laicki gdyż mam bardzo małe doświadczenie z elektroniką.Wyświetlacz ma 8 nóżek od góry i 8 od dołu nie bardzo wiem czemu poszczególne odpowiadają proszę o pomoc. Zamieszczam obrazki pod spodem .

i jeszcze schemat tego wyświetlacza.

Proszę o opisanie na przykład w ten sposób 1 nóżka od góry czyli nad kropką i od lewej powinna być podłączona do PB0 druga do PB1 i tak dalej oczywiście będzie to dla mnie mega pomocne programy do wgrania do procesora mam więc mógłbym coś potestować .

Wielkie dzięki za pomoc dla zielonego 🙂

610029_1.pdf

To są zwykłe diody w jednej obudowie, polaryzacja zależna czy masz wyświetlacz ze wspólną anodą (WA) czy katodą (WK). Tak ciężko metodą prób i błędów podłączać napięcia do poszczególnych nóżek i rozpracować co jest od czego? 😉

Przykład dla WA:

Analogicznie dla drugiej cyfry. Połączenie "na jana", ale na początek spróbuj to okiełznać. Przy większej liczbie cyfr przełączasz po prostu bardzo szybko zasilanie dla każdej z nich (np. przez tranzystor BC327) i wyświetlasz inną cyfrę - oko tego nie zauważy i obserwator będzie miał wrażenie, że wszystkie wyświetlają równocześnie, a zużyjesz znacznie mniej portów ;] Takie rozwiązanie znajdziesz np. na schemacie ZL3AVR.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.