Skocz do zawartości

Podłączenie bramy rolowanej do esp32

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Kupiłem używaną bramę rolowana bez sterownika. Silnik jest 4 przewodowy na 230v. W zależności na którym przewodzie jest faza brama jedzie do góry lub w dół. Do sterowania chwilowo używam suple generic. Do esp32 mam podłączone modul ssr 4 kanalowy. Układ działa tylko kilka razy  i przypuszczam, że się uszkadza przekaźnik.  Po zmianie przekaźnik na inny znowu działa jakis czas.  I problem się powtarza. Proszę o podpowiedź co wstawić między przekaznikiem a silnikiem. Chyba, że lepiej zastapic przekaźnik czymś innym. Pozdrawiam 

@michalolesiak zacznę od podstawowego pytania - czy przekaźniki mają odpowiednią moc, aby sterować tym silnikiem? Sprawdzałeś to? Czy na płytkach uszkadza się tylko przekaźnik, czy coś więcej? Może przekaźniki są za słabe i styki się zgrzewają?

(edytowany)

Ten silnik ma kondensator? Daj więcej danych, schemat, tabliczkę znamionową i inne takie.

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

bfd5cb3a44a16ce7f77fa8bd057c7744.thumb.jpg.867ffdd5a87387d8d30444d76d50594f.jpgWitajcie. Nie znalazłem takiego samego ale podobny silnik tzn z 120Nm siły. Ma on ponad 3 amper podczas pracy. Możliwe że ten moduł ssr jest za słaby. Kupiłem zwykle przekaxniki 10A i poczekam na kuriera. Mam co prawda chyba  fatec 25A ale gdy podłącze do płytki to przez sekundę jest prąd w górę i dół jednocześnie. Ma chyba dłuższy czas reakcji. Programowo pewnie można to poprawić ale chwilowo steruje suplą z generatora a tam tego nie można zmienić.

Na tabliczce jest napięcie, liczba obrotów na.minute i siła dzialania.  Nawet nie przypuszczałem, że może potrzebować mocniejszych przekaźników. Myślałem, że może to jakieś zakłócenia albo piki prądowe. Pozdrawiam 

Edytowano przez michalolesiak
  • 4 tygodnie później...

@michalolesiak ja używałem ssr 40A do zgrzewarki co prawda, ale tam też jest obciążenie indukcyjne (transformator) o mocy około 800watt i działa elegancko...pewnie twoje ssr'y są na znikome prądy, a jak to te o których myślę to napewno za słabe...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...