Skocz do zawartości

Sterowanie buzzerem przez tranzystor

shadowek

Pomocna odpowiedź

Cześć forumowicze,

Steruję buzzerem (bez generatora) z Raspberry Pi Pico (3,3V). Buzzera podłączam bezpośrednio do GIO0, generuję sygnał o częstotliwości 250-900 Hz, ładnie gra marsz imperialny😃 

Mój problem pojawia się, gdy chcę mieć głośniejszy dźwięk. Stwierdziłem, że by uzyskać większą amplitudę sygnału użyję baterii 9V (nowy Phillips alkaiczny) i tranzystora BC547 w roli przełącznika. Połączenie jak na załączonym schemacie.

Efekt jest taki, że w tej nowej konfiguracji generowany dźwięk jak dużo cichszy niż poprzednio (bezpośrednie połączenie buzzer-mikrokontroler), a założenie było, żeby było głośniej😁
Buzzer jest dokładnie taki - https://botland.com.pl/buzzery-generatory-dzwieku/4187-buzzer-bez-generatora-23mm-1-40v-w-obudowie-5904422366070.html

I pytanie, czemu gra ciszej w nowej konfiguracji, gdzie popełniam błąd, jak zrobić by było głośniej w stosunku do bezpośredniego połączenie buzzera i mikrokontrolera?

IMG_1007.jpg

Edytowano przez shadowek

Dzięki królu złoty!
Przynajmniej teraz gra porównywalnie głośno do wersji na 3,3V.
A jak policzyć, jaką wartość powinien mieć rezystor, żeby grało na miarę możliwości zasilania 9V?
Czy po prostu doświadczalnie schodzić w dół z wartością rezystora rozładowującego?

2 minuty temu, shadowek napisał:

A jak policzyć, jaką wartość powinien mieć rezystor, żeby grało na miarę możliwości zasilania 9V?
Czy po prostu doświadczalnie schodzić w dół z wartością rezystora rozładowującego?

To się inaczej robi, ale to nie temat na dziś jak dla mnie 🙂 Podobne pytania były już tutaj zadawane, poszukaj czegoś w stylu jak zwiększyć głośność piezzo itp. 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.