farmaceuta Napisano Sierpień 5, 2023 Udostępnij Napisano Sierpień 5, 2023 Witam, na wstępie zaznaczę że nie chce nikogo denerwować bo będę pytał o PPP(podstawy podstawowych podstaw) no ale muszę...😕 Jak w temacie..jak mierzyć prąd na ESP z bocznikiem?? Wiem że bocznik może być szeregowo na gnd lub vcc...u mnie chodzi o to że ESP będzie zasilane (przez przetwornice) z napięcia na którym chce mierzyć pobór prądu...wiem że tak się da bo mam to w latającym skrzydle, no ale nie mogę znaleźć w netach...schematem również nie pogardzę 😜 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Sierpień 5, 2023 Udostępnij Sierpień 5, 2023 Takie coś może być? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Sierpień 5, 2023 Autor tematu Udostępnij Sierpień 5, 2023 18 minut temu, ethanak napisał: Takie coś może być? Właśnie zapomniałem dodać że chciałbym uniknąć wzmacniaczy operacyjnych...😉 Na samym boczniku wiem że wartości będą trochę "pływać" ale aż tak mi to nie przeszkadza...zakres powiedzmy 0-20A z dokładnością do...? 1-1.5A? A mogę tak zrobić ze przez dwa dzielniki napięcia (wyższe napięcie niż zasilanie ESP) mierzę dwa napięcia...przed i za bocznikiem, później od napięcia baterii odejmuje to co mi wyszło za bocznikiem i wychodzi spadek...i później że wzoru obliczamy...aha tylko to wspólne zasilanie całości nie wiem czy będzie bruździło...🤔 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Sierpień 5, 2023 Autor tematu Udostępnij Sierpień 5, 2023 takie coś zmierzy mi prąd i napięcie aku??? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ethanak Sierpień 5, 2023 Udostępnij Sierpień 5, 2023 @farmaceuta pytanie kontrolne: po co tak kombinujesz? Jeśli nie lubisz wzmacniaczy i i2c to masz analogowe czujniki na hallotronach. W dodatku izolowane... 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Sierpień 5, 2023 Autor tematu Udostępnij Sierpień 5, 2023 27 minut temu, ethanak napisał: @farmaceuta pytanie kontrolne: po co tak kombinujesz? Jeśli nie lubisz wzmacniaczy i i2c to masz analogowe czujniki na hallotronach. W dodatku izolowane... Chodzi głównie o rozmiar...choć to co podałeś już nie set takie wielkie, z tym że miałem czujnik adc712?? Czy coś takiego i jakoś to marnie działało... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Sierpień 5, 2023 Udostępnij Sierpień 5, 2023 21 minut temu, farmaceuta napisał: Chodzi głównie o rozmiar... A boczniki na 20A to takie malutkie są? Powiem co ja bym zrobił: wziąłbym porządny bocznik i podłączył INA219. Odczyt przez I2C, mam napięcie i prąd. No, chyba że napięcie większe niż dopuszczalne dla INA to wtedy rzeżba z hallotronem i wzmacniaczami. Pamiętaj, że ESP32 nie zmierzy napięcia poniżej pewnej (stosunkowo dużej) wartości ani powyżej jakiejś wartości (zależy od ustawienia wewnętrznego dzielnika). - dlatego musiałbym kombinować ze wzmacniaczami. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »