Skocz do zawartości

Problem ze świeceniem diod LED

prezesedi

Pomocna odpowiedź

Witam Szanowne Grono.

Mam problem ze świeceniem diod LED w układzie z Arduino. Zacznę od początku opisując cały problem.

Jestem jednym z modelarzy kolejkowych (przez niektórych nazywanym kolejarzem modelowym) i postanowiłem na forum uzyskać trochę informacji dotyczących sterowania semaforem za pomocą Arduino.

Jako, że z programowania ogarniam tylko to dotyczące kanałów w TV, kolega @ethanak po moich prośbach i niejasnych pomysłach wyszedł z propozycją, że napisze taki kod. I robi super robotę opisując krok po kroku co robi i jaki ma być efekt. Ja zostałem testerem i za każdym razem montuję układ i uruchamiam kod zgłaszając błędy (jak na razie te błędy to tylko moje niedopatrzenie, oraz problemy mojego sprzętu).

Generalnie udało mi się pokonać prawie wszystkie problemy i jestem przy ostatniej wersji kodu, jaką autor wstawił. Jednak zauważyłem u mnie dziwną dolegliwość LED'ów. Te, które powinny być wygaszone - żarzą się, bądź delikatnie migają gdy inna też miga (zgodnie z wyświetlanym sygnałem).

Układ połączony jest zgodnie z poniższym schematem:

obraz.thumb.png.1a2611c8169b495e97df2dda8c4e3de6.png

Całość zbudowana tymczasowo na płytce stykowej, zasilana 5V poprzez moduł zasilania dedykowany do płytek. Do modułu podłączony zasilacz 12V/1,5A. Przed diodami wpinałem rezystory z przedziału 0,2-1kohm.

kol. @ethanak nie ma u siebie problemów z żarzeniem się LEDów. Więc nie jest to wina kodu, tylko sprzętu.

Zastosowałem poniższe elementy:

moduł zasilania - https://allegro.pl/oferta/modul-zasilania-do-plytki-stykowej-5v-3-3v-mb102-11837906834

układ ULN2003 - https://allegro.pl/oferta/uln2003apg-50v-0-5a-sterownik-darlington-arduino-12031926889

klon Arduino - https://archiwum.allegro.pl/oferta/esp8266-nodemcu-esp-12e-wifi-arduino-cp2102-v2-v3-i8487735612.html

LEDy - powszechnie dostępne ledy 3mm (semafor - zielona, 2x pomarańczowa, czerwona, biała; tarcza - biała, czerwona (niebieska zamiennie).

Czy któryś z Kolegów ma pomysł jak pozbyć się efektu żarzenia się diod? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

P.S.

Cały temat jest dostępny pod poniższym linkiem (a ja mam problem poczynając od wpisu z dnia 11.07):

https://forbot.pl/forum/topic/21711-arduino-w-modelarstwie-kolejowym/page/14/#comments

Myślę że przyczyną może być słabe połączenie uln z masą. No i czy masy ESP i drivera są ze sobą połączone?

Edytowano przez _LM_

Ok, sprawdziłem 5cioma różnymi przewodami (również innymi niż do płytek stykowych). Podpiąłem nawet bezpośrednio ULN do masy z zasilacza. To samo.

Wymieniłem ULN na drugi egzemplarz. Zamieniłem miejscami obie płytki Arduino. Ciągle bez zmian.

Myślę nad problemem z modułem zasilania. Czy mogę go pominąć i wpiąć bezpośrednio 12V w płytkę? Na wyjściu z modułu mam odpowiednio 5,03V i 3,27V (zależy jak ustawię zworkę)

5 minut temu, prezesedi napisał:

Czy mogę go pominąć i wpiąć bezpośrednio 12V w płytkę?

I do czego te 12V podłączysz?

Możesz dla testów wywalić w ogóle zewnętrzny zasilacz i podpiąć ledy do 5V z NodeMCU, a płytkę zasilać z USB.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

11 minut temu, ethanak napisał:

I do czego te 12V podłączysz?

do ULN - a właśnie NodeMCU zasilić z USB. Już nieistotne - problem został wyeliminowany.

Przelutowałem wszystkie piny w module, zasilające płytkę. Gdzieś był zimny lut. W tej chwili hula jak powinno.

Dziękuję za sugestie, wątek do zamknięcia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.