muminj21 Napisano Sierpień 8, 2023 Udostępnij Napisano Sierpień 8, 2023 Cześć, mam pytanie - proszę o dokładniejsze wyjaśnienie wpisu z II części kursu elektroniki, dotyczącego wad układu Darlingtona: ,,Znacznie poważniejszym mankamentem jest jednak zwiększone napięcie nasycenia. Zagadnienie to najlepiej przeanalizować na schemacie z rozpisanymi napięciami. Rozkład napięć w nasyconym tranzystorze Darlingtona Na napięcie kolektor–emiter tranzystora Darlingtona składają się: napięcie baza–emiter tranzystora T2, napięcie kolektor–emiter T1.'' Przy analizie działania pojedynczego tranzystora npn, napięcie kolektor-emiter w stanie nasycenia wynosi około 0,2 V a przy Darlingtonie dodatkowo uwzględniamy napięcie baza-emiter t2 jako składowa napięcia kolektor-emiter tranzystora T2 - dlaczego? Chodzi mi o wyjaśnienie rozkładu napięć w takim układzie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 9, 2023 Udostępnij Sierpień 9, 2023 @muminj21 witam na forum 🙂 A co dokładnie nie jest dla Ciebie jasne patrząc na ten rysunek? Próbowałeś testowo odtworzyć taki układ na płytce stykowej i pomierzyć napięcia samodzielnie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
muminj21 Sierpień 9, 2023 Autor tematu Udostępnij Sierpień 9, 2023 Witam, zbudowałem taki układ na płytce stykowej, zmierzyłem napięcia i napięcie kolektor-emiter tranzystora T2 wynosi u mnie około 0,66 V a napięcie kolektor-emiter T1 pokazuje mi rzędu kilku mV - mogą być takie wartości? Narysowałem też układ Darlingtona, korzystając z tzw. układu zastępczego (model diodowy) tranzystora n-p-n - nie wiem, czy można taki model do tego układu wykorzystać? - ale tu lepiej widzę rozkład napięć. Widać, że napięcie kolektor-emiter T1 i kolektor-baza T2 są takie same (połączenie równoległe) a napięcie kolektor-emiter T2 to suma napięcia kolektor-baza T2 (kolektor-emiter T1) i baza-emiter T2. Rysunek tego układu poniżej: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pawelel Październik 16, 2023 Udostępnij Październik 16, 2023 (edytowany) A co powiecie na taki schemat ? Spadek napięcia powinien być na poziomie jak w układzie z pojedynczym tranzystorem. RL to włączany odbiornik. Edytowano Październik 16, 2023 przez Pawelel Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »