Skocz do zawartości

Wady układu Darlingtona - rozkład napięć

muminj21

Pomocna odpowiedź

Cześć,

mam pytanie - proszę o dokładniejsze wyjaśnienie wpisu z II części kursu elektroniki, dotyczącego wad układu Darlingtona:

,,Znacznie poważniejszym mankamentem jest jednak zwiększone napięcie nasycenia. Zagadnienie to najlepiej przeanalizować na schemacie z rozpisanymi napięciami.

Rozkład napięć w nasyconym tranzystorze Darlingtona

image.thumb.png.506d0856d9b6116b858eb0ebf6ffc239.png

Na napięcie kolektor–emiter tranzystora Darlingtona składają się:

napięcie baza–emiter tranzystora T2,

napięcie kolektor–emiter T1.''

Przy analizie działania pojedynczego tranzystora npn, napięcie kolektor-emiter w stanie nasycenia wynosi około 0,2 V a przy Darlingtonie dodatkowo uwzględniamy napięcie baza-emiter t2 jako składowa napięcia kolektor-emiter tranzystora T2 - dlaczego? Chodzi mi o wyjaśnienie rozkładu napięć w takim układzie.

@muminj21 witam na forum 🙂 A co dokładnie nie jest dla Ciebie jasne patrząc na ten rysunek? Próbowałeś testowo odtworzyć taki układ na płytce stykowej i pomierzyć napięcia samodzielnie?

Witam, zbudowałem taki układ na płytce stykowej, zmierzyłem napięcia i napięcie kolektor-emiter tranzystora T2 wynosi u mnie około 0,66 V a napięcie kolektor-emiter T1 pokazuje mi rzędu kilku mV - mogą być takie wartości? Narysowałem też układ Darlingtona, korzystając z tzw. układu zastępczego (model diodowy) tranzystora n-p-n - nie wiem, czy można taki model do tego układu wykorzystać? - ale tu lepiej widzę rozkład napięć. Widać, że napięcie kolektor-emiter T1 i kolektor-baza T2 są takie same (połączenie równoległe) a napięcie kolektor-emiter T2 to suma napięcia kolektor-baza T2 (kolektor-emiter T1) i baza-emiter T2. Rysunek tego układu poniżej:

IMG_20230809_223443_261.thumb.jpg.53b7c1e7c6bcabc8f1b51ab6b505adcf.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.