Skocz do zawartości

Tranzystor k3366 i bateria 3.7v, czy zadziała...

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

Witam, mam sobie taki tranzystorek i zastanawia mnie czy byłby w stanie puścić kilka amper z niego w sytuacji, kiedy byłby podpięty do jednego ogniwa litowego (~3-4v) ? Dołączam dokumentację...(wiem że to podstawy, ale nie mogę ogarnąć tych wykresów/charakterystyk) 

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1265276/VBSEMI/K3366.html

Edytowano przez farmaceuta

Tranzystor z zabezpieczonego modułu z TP4056. W sumie dwa połączone drenami w jednej obudowie. Kilka amperów (dwa równolegle z jednej kostki) przy 3,3 V spokojnie. Wracając do tematu. Ja bym próbował, sprawdził jak się grzeje przy najniższym napięciu, spadki napięcia sprawdzić. A nóż się nada.

Edytowano przez matsobdev
  • Pomogłeś! 1

2 godziny temu, matsobdev napisał:

Tranzystor z zabezpieczonego modułu z TP4056. 

O widzisz, nawet nie wiedziałem, tylko zastanawia mnie czemu tylko około 1A mogę puścić z tego zabezpieczonego modułu skoro są tam dwa tranzystory...

3 godziny temu, matsobdev napisał:

Ja bym próbował, sprawdził jak się grzeje przy najniższym napięciu, spadki napięcia sprawdzić. A nóż się nada.

Już zlutowalem "prototyp" z dwóch sztuk równolegle to-252 (tyle miałem) i przy napięciu +/- >3.6v działa elegancko...tranzystory nawet odrobinę się nie grzeją (praca około 30 razy po 2-3s) tak że spoko...dalej nie mierzyłem spadków itp bo i potrzebne mi nie było skoro działa 😜

W sumie nie próbowałem możliwości zabezpieczonej płytki, ale one tam nie są podłączone równolegle no i kiedy rozłącza, to układ DW01A decyduje. Próbowałem natomiast stare baterie od telefonów, jako zasilanie i np. 3 ampery nie były problemem dla zamiennika od Nokii 3510i (jakiś Forever, ale uczciwie wykonany i całkiem niedawno dopiero zezłomowany od 2008 roku :D) - siedział tam układ tranzystorów o podobnych możliwościach, tylko w obudowie SO8. Tutaj ten prąd przez "jeden" szedł, choć jednak dwa połączone szeregowo "przeciwsobnie" - jak na schemacie modułu z TP40546.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.