Skocz do zawartości

Raspberry Pi jako router do streamingu?

freemedia

Pomocna odpowiedź

Witam użytkowników forum.

Chciałbym zrobić transmisję live spoza domu i szukam rozwiązania problemów z dostępem do internetu. Niestety znane i polecane routery SIM jak Netgear M1 kosztują fortunę a jeszcze większą fortunę kosztują urządzenia typu Live Solo. Zacząłem więc szukać alternatywnych rozwiązań. Na chwilę obecną testowałem udostępnione łącze za pomocą hotspota w telefonie i tak jak w domu testowałem i łącze było stabilne przez kilka godzin, tak poza domem, łącze się zrywało, pomimo tego, że się nie poruszałem a prędkość miałem nawet lepszą niż w domu. Niestety, będąc poza domem traciłem transmisję co 20-30 minut.

Zastanawiam się, czy można z Raspberry zrobić jakiś router, do którego włożymy dwie karty SIM różnych operatorów i on później po RJ45 puści mi internet do urządzenia?

Nie wiem, czy nie za bardzo kombinuję ale szukam jakieś rozwiązania na stabilny, niekoniecznie bardzo szybki internet w terenie.

Ktoś już przerabiał taki temat?

Mam tylko internet z telefonu, Samsung S7 w Orange i też zdarza się od czasu do czasu przycinka, trzeba przełączyć na inną technologię. Inne telefony, starsze, tylko HSPA(+) też jakoś szło. Kiedyś miałem modem - patyk USB, też Orange, dobrze chodziło. Może to będzie opcja na długim "mocnym" przedłużaczu. Albo sprawdź też telefon zamiast WiFi, tether USB. Można się pokusić, żeby dać wyżej urządzenie dla lepszego zasięgu. Tak najmniejszym kosztem.

@matsobdev dzięki za odpowiedź.

Właśnie testowałem też ostatnie kilka dni dongla na USB Huawei E3372 i to była tragedia. Karta włożona z Orange na donglu robiła w granicach 2Mb download i 0,5 Mb upload. W tym samym czasie druga karta włożona do iPhone robiła 10x lepszy transfer.

Co do tether USB to tak właśnie dzisiaj działałem. Najpierw byłem wpięty po kablu do telefonu i Hotspot, właśnie żeby wykluczyć problem z WiFi, później wziąłem małego TP-Link MR3020, skonfigurowałem jako Bridge AP i on mi łapał transfer z telefonowego hotspota, po czym po kablu szło to do urządzenia. W obu przypadkach po 20-30 minutach łącze się rwało. Nie wiem, może jeszcze spróbuję na innym telefonie.

Dokładnie ten patyk. Wszystko zależy. Też Orange, około 2016, 30 Mb/s wyciągało, choć na wsi, BTS ok 3,5 km, dobra widoczność. Zmienna losowa. Niby ma złącza na anteny zewnętrzne. Z anteną zewnętrzną, to w tym czasie z Xperii X10i z wygiętym od ręki dual biquadem bez ekranu łapało mi macierzyste nadajniki Play, gdzie normalnie na zewnątrz tylko mignęło czasem. I HSPA działało.

Edytowano przez matsobdev

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.