Skocz do zawartości

Ender 3 V2 - ciągłe zatykanie dyszy

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Niedawno kupiłem używaną drukarkę Ender 3 V2 - pierwsze dwa proste i krótkie druki poszły w miarę gładko. natomiast gdy drukowałem 7 godzinny druk składający się z trzech części to jeden element ucięło przez zatkaną dyszę. Pusiem ten element jeszcze raz i poszło normalnie, natomiast teraz próbuje wydrukować ok. 10 godziny element i za każdym razem zacina dyszę około 1-2 godziny. Próbowałem już z trzy razy nawet dyszę wymieniłem ale znów to samo.

Z takiego filamentu korzystam przyszedł zapakowany próżniowo z workiem przeciw wilgoci, przyszedł wczoraj.
Tutaj link do mojego filamentu:
https://allegro.pl/oferta/filament-colorfil-pla-czarny-1kg-8875196498

Temperaturę dyszy ustawiam na 200 stopni a stół na 70 stopni. I ustawienia standard w cura.

Proszę o pomoc co dalej robić.

IMG_20230827_184813277.jpg

IMG_20230827_184816893.jpg

Edytowano przez cordex
  • 4 miesiące później...

Nie znam tego filamentu którego używasz, ale z doświadczenia wiem że devil design robi świetne filamenty (zawsze kupuję od nich i nigdy nie było najmniejszego problemu). Możesz też spróbować wymienić kartę micro SD na inną, chociaż to raczej nie o to chodzi. Natomiast dyszę możesz wyczyścić rozgrzewając ją i przepychając taką igłą która zazwyczaj jest w zestawie z drukarką. Myślę że twój problem raczej polega na kiepskim filamencie.

@AntekBezak Akurat Colorfila drukuje się najlepiej na 190 do 200° (parę kilometrów tego przejechałem). I wcale nie jest kiepski (chyba że trafisz na jakąś lewą szpulkę, ale to każdemu się zdarza)

Pytanie czy 200 stopni to dla każdej drukarki to samo. Z tym bywa różnie. Dlatego bezpieczniej jest ustawić coś dalej od dolnej granicy. Ale oczywiście przyczyn może być mnóstwo. Np złe odprowadzanie ciepła z hotendu. 

(edytowany)
12 godzin temu, ethanak napisał:

Akurat Colorfila drukuje się najlepiej na 190 do 200° (parę kilometrów tego przejechałem). I wcale nie jest kiepski

Dzięki za doinformowanie.

@cordex na twoim miejscu spróbowałbym z inną szpulą jeśli masz ich więcej.

Edytowano przez AntekBezak
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...