wojtasek80 Napisano Wrzesień 7, 2023 Udostępnij Napisano Wrzesień 7, 2023 odworzylem ten schemat z kursu eleltroniki poziom 1 ale po zewrzeniu przewodów zielonych nic sie nie dzieje. to same z innym przekaźnikiem który kupilem. cos robie źle. zmierzylem cewke i obydwa maja ok 80 om rezystancji 1
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 14, 2023 Udostępnij Wrzesień 14, 2023 @wojtasek80 pokaż proszę jak dokładnie wygląda od spodu ten przekaźnik, który testujesz. Może być ten, który kupiłeś we własnym zakresie.
jankoszalski Luty 20, 2024 Udostępnij Luty 20, 2024 Jak sprawdzić czy przekaźnik HLS8L DC 5V jest sprawny czy uszkodzony ? Czy może ktoś pomóc ?
miro88 Luty 20, 2024 Udostępnij Luty 20, 2024 Tutaj z pomocą przyjdzie nota aplikacyjna tego przekaźnika oraz ten temat https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-elementy-stykowe-przekazniki-id4335
jankoszalski Luty 21, 2024 Udostępnij Luty 21, 2024 Miro 88 Dziękuję za informację , ale już sobie poradziłem. Wiem już jak sprawdzić przekażnik Multimetrem ,sprawdzić gdzie jest cewka i jaką ma rezystancję,jak sprawdzić czy jest zamknięty czy otwarty. Polecam - ze względu na bardzo słaby materiał z jakiego wykonano nóżki i bardzo dużą łamliwość " 5 nózki - przy próbie umieszczenia przekażnika na płytce , dolutować do podgiętej " 5 nóżki " przewód i po problemie . tak usprawniony przekażnik będzie służył dłłługo . Jan
miro88 Luty 21, 2024 Udostępnij Luty 21, 2024 Ja dolutowałem nóżki z wyprowadzeń rezystorów do przekaźników jak widać poniżej:
jankoszalski Luty 23, 2024 Udostępnij Luty 23, 2024 MIRO 88 Dobry pomysł na rozwiązanie problemów ze słabym wykonaniem " nożek " przekaźnika. Jan
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »