Skocz do zawartości

Symulatory podobne do WOKWI

hubert231

Pomocna odpowiedź

Cześć!

Ostatnio bawię się Arduino. W zasadzie dopiero uczę się bazując na zestawie i kursie Forbot. Wciągam w to też książkę 65 praktycznych projektów Arduino. 

Z uwagi na pracę często mam sytuację, w której mam przestrzeń do nauki, lecz nie mam przy sobie mikrokontrolera wraz w peryferiami. W zasadzie są to wolne chwile w pracy, więc nie mogę nagle na stół wyciągnąć zestawu i zacząć coś łączyć na płytce. Wówczas staram się powtarzać sobie to co już robiłem lub sięgać po jakieś pojedyncze rzeczy w sieci i symulować to na WOKWI (https://wokwi.com/). Jest to bardzo fajna stronka, lecz brakuje mi w niej wiele podstawowych elementów elektronicznych (np. kondensator, cewka, przekaźnik, tranzystor itd.). Czy ktoś posiada inną, bardziej kompletną stronę do takich symulacji? 

27 minut temu, hubert231 napisał:

Z uwagi na pracę często mam sytuację, w której mam przestrzeń do nauki, lecz nie mam przy sobie mikrokontrolera wraz w peryferiami.

W takich sytuacjach przydają się płyty rozwojowe z kompletem elementów na pokładzie, gdzie elementy łączysz zworkami lub po prostu wkładasz w dedykowane gniazda. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Myślałem, że nie zauważyłeś tych opcji w budowaniu schematu z płytkami Arduino.

Faktycznie nie ma wszystkiego, led i rezystor wystarcza do symulowania pracy zarówno tranzystora jak i przekaźnika, kondensatory czy cewki to już bardziej do symulacji przebiegów prądu i napięcia, symulowania pracy obwodów elektronicznych, to nie ma żadnego znaczenia przy przerabiania kursu Arduino na poziomie wstępnych kursów internetowych. Nie wiem co chcesz symulować, drgania styków przekaźnika i przepięcia?

W sumie to nawet led wystarcza dla tranzystora i przekaźnika, ona się nie uszkadza w symulatorze gdy się podłączy bez rezystora, to tylko symulacja logiki.

Bawiłem się w/w  symulatorami elektronicznymi i nie kojarzę tam opcji by można wykorzystać Arduino, połączyć to jakoś z programem C++.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.