Skocz do zawartości

Problem z robotem zasilanym akumulatorami 18650 (nie chce wystartować)

Blach

Pomocna odpowiedź

Witam.

Pół roku temu skonstruowałem prostego robota, który miał za zadanie omijać przeszkody. Nie dawno, po dosyć długiej przerwie, uruchomiłem go na nowo i nie chciał wystartować (korzystam z trzech akumulatorów 18650). Jednak po podłączeniu przez USB do komputera, robot działa normalnie. Myślę, że jest to problem ze zbyt niskim natężeniem prądu, dlatego zamówiłem nowe akumulatory (używane, ale sprawne, pół roku temu zamówiłem te same z tego sklepu i wszystko działało). Jednak problem jest ciągle ten sam. Będę jeszcze coś kombinował, jednak zwracam się do członków forum, o pomoc. Liczę na szybką odpowiedź i pozdrawiam.

6 minut temu, Blach napisał:

napięcie się zgadza - ok. 4V

Tak bez schematu to trochę trzeba gdybać... jakie jest napięcie na akumulatorach po włączeniu robota, czy wszystkie kabelki są podłączone, czy do regulatora napięcia dochodzi prąd, czy jest sprawny... jeśli to 18650 to nawet jakieś zleżałe kapcie powinny działać.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Wszystko zaczyna normalnie działać po podpięciu kabla USB z komputera, więc nie wiem co się dzieje, ale muszą być wtedy podpięte i akumulatory i kabel

Edytowano przez Blach

(edytowany)

Zauważyłem, że występuje duży spadek napięcia na linii zasilnia płytki prototypowej (z 5V do 2,75V), do shielda sterowania silników, normalnie  dochodzi napięcie 12V

Edytowano przez Blach

(edytowany)

Taka co się do niej wkłada elementy, ale nawet po odłączeniu wszystkiego napięcie na linii 5V = 2,28V, więc może shield jest problemem?

Edytowano przez Blach