Skocz do zawartości

Czy można całkowicie zanurzyć słuchawki w alkoholu izopropylowym?

nigraS

Pomocna odpowiedź

Pól roku temu znalazłem dokanałowe słuchawki Bluetooth firmy Skullcandy, dodałem ogłoszenie na grupie FB, jednak do dziś nikt się nie odezwał w związku z tym słuchawki zatrzymuję dla siebie.

Tyle, że...

W słuchawkach, oraz w power banku znajduje się woskowina, która mnie obrzydza.

Stąd pytanie, czy można zanurzyć słuchawki i powerbank w alkoholu izopropylowym, aby woskowina swobodnie wyleciała?

Coś w ten sposób:
1.thumb.png.0fd7ccfe05f68c65b8f893496364d53b.png

Czy możesz? Jasne! 

Lecz nie polecam takiej metody ponieważ możesz zalać układ wewnętrzny tej słuchawki i przy włączaniu możesz ją spalić lub poprostu uszkodzić, co sprawia że stanie się niezdatna do użytku... 

Jest jednak inna opcja... 

Otóż możesz słuchawkę rozłożyć(najlepiej to nagrywać by móc łatwiej ją potem złożyć) i całą obudowę zanurzyć w alkoholu, a jeżeli jakimś cudem także cały układ cię brzydzi to możesz go wyczyścić na sucho szczoteczką do zębów ale musisz to robić bardzo delikatnie(tego chyba nie muszę tłumaczyć) i przed składaniem dokładnie osuszyć obudowę (najlepiej położyć na papierze i przykryć papierem i odczekać kilka godzin) 

Myślałem, że można tym alkoholem bo czytałem że używają go do czyszczenia elektroniki .

Jak bym zanurzył w nim i odczekał miesiąc to wszystko by wyparowało i nie zrobiło by zwarcia.

Tylko czy sam alkohol może uszkodzić słuchawki?

@nigraS Zanurzanie słuchawek w alkoholu izopropylowym może nie być bezpieczne. Alkohol izopropylowy zwykle zawiera od 30% do 50% wody, co może uszkodzić delikatne elementy elektroniczne. Zamiast tego, zaleca się użycie szmatki nasączonej alkoholem izopropylowym do delikatnego przetarcia słuchawek. Jeśli są to słuchawki douszne, możesz zastosować tę metodę, o ile możesz zdjąć gumowe końcówki. Po czyszczeniu alkoholem, dobrze jest przepłukać je wodą i dokładnie wysuszyć. Pamiętaj, aby pozwolić alkoholowi całkowicie odparować przed podłączeniem słuchawek do jakiegokolwiek urządzenia

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

jeżeli chodzi natomiast o samą stację dokującą to tutaj jest o wiele łatwiej...

Tutaj aby rozłożyć obudowę wystarczy podważyć małą szparkę po otwarciu. następnie wyjmujesz całą elektronikę a resztę obudowy łącznie z małymi pręcikami które przewodzą prąd przy ładowaniu bezpośrednio do słuchawek zanurzasz w alkoholu

• Lubię! 1