SheepHunter Napisano Październik 7, 2023 Udostępnij Napisano Październik 7, 2023 Cześć, szukam inspiracji i podpowiedzi do realizacji poniższego zadania: Chcę zrobić kilka jednakowych urządzeń które będą się przemieszczać po pewnym obszarze (nazwijmy je "urządzeniem "A") oraz kilka urządzeń które będą na tym obszarze rozmieszczone (nazwijmy je hotspotami) . szukam Najtańszego sposobu który pozwoli mi na komunikacje pomiędzy nimi tak, aby urządzenie A wiedziało jak daleko znajduje się od dowolnego hotspota (+ jeżeli będzie umiało je rozróżnić ale to nie wymóg). dokładność nie musi być duża i zasięg również. wystarczy mi jak urządzenie A będzie umiało określić, że najbliższy hotspot jest około 1,2,3 czy 10m. sygnał może być osłabiany przez ściany itp. myślałem o podczerwieni, nadajnikach na 433Mhz oraz bluetooth. urządzeń A docelowo będzie 25 a hotspotów 5-10. Chciałbym bazować na mikrokontrolerach STM32 dlatego zamieszczam w tym dziale ale nie wykluczam zasugerowania lepszej do tego celu platformy (Adruino, ESP) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 7, 2023 Udostępnij Październik 7, 2023 Najprościej? ESP - 8266/32, na nich komunikacja esp - now oraz odbiorniki GPS dla lokalizacji. GPS kiedy załapie większość satelitów to już powinien być wystarczająco dokładny 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SheepHunter Październik 7, 2023 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2023 zaprzęganie do tego GPS-a nie będzie przerostem formy nad treścią ? przewiduję małe zakłócenia w okolicy. myślałem wstępnie o zrobieniu małych słabych anten nadawczych i odbiorczych i na tej podstawie mierzenie siły sygnału odbieranego (np w V a to już łatwo będzie wskazywało na zbliżanie/ oddalanie się) 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 7, 2023 Udostępnij Październik 7, 2023 Można próbować z radarami mikrofalowymi ale w sumie nie wiedziałbym hak się za to zabrać z marszu Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
matsobdev Październik 8, 2023 Udostępnij Październik 8, 2023 (edytowany) Pewnie nRF byłby spoko, i Bluetooth direction finding, choć nie wymagane. Generalnie beacony (u Ciebie hotspoty) Bluetooth LE i nawigacja wewnątrz pomieszczeń. Muzea, sklepy, lotniska. Znajdziesz o tym materiały. Jak pojawiły się anteny nadawczo-odbiorcze, to pewnie nie musi to być w skali mikro i można jakąś dookólną dać na 2,4 GHz. Z BT i RSSI problem woltów na moc sygnału z głowy. Choć taki dość skomplikowany układ to nie mógłby bazować (w przypadku zmiennych przeszkód itp.) wyłącznie na relacji jednego urządzenia z hotspotem, ale i brać pod uwagę inne hotspoty, choć jeden na jednego też by jakoś działał. Wszystko zależy od szczegółów, jak podane na początku ściany. No i łatwo zacząć - sprzętowo i programistycznie. Z podstawowych rzeczy, to jest wzór na odległość w metrach po RSSI (uproszczony jak to model). Edytowano Październik 8, 2023 przez matsobdev 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kostuch Październik 9, 2023 Udostępnij Październik 9, 2023 (edytowany) Gdzieś czytałem, że esp ma jakieś api mierzące odległość na podstawie czasu przekazywania pakietów (chyba espnow). Albo to była jakaś biblioteka na githubie? Nie pamiętam... Znalazłem https://github.com/espressif/esp-idf/blob/master/examples/wifi/ftm/README.md Edytowano Październik 9, 2023 przez kostuch 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 9, 2023 Udostępnij Październik 9, 2023 53 minuty temu, kostuch napisał: Znalazłem O niezłe! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SheepHunter Październik 9, 2023 Autor tematu Udostępnij Październik 9, 2023 8 godzin temu, kostuch napisał: Gdzieś czytałem, że esp ma jakieś api mierzące odległość na podstawie czasu przekazywania pakietów (chyba espnow). Albo to była jakaś biblioteka na githubie? Nie pamiętam... Znalazłem https://github.com/espressif/esp-idf/blob/master/examples/wifi/ftm/README.md jeszcze nie do końca rozumiem co potrzebuję i jak się za to zabrać ale brzmi to obiecująco 😁 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Październik 9, 2023 Udostępnij Październik 9, 2023 A czy to będą jakieś pojazdy/roboty, gdzie antena będzie w stałej orientacji względem podłoża, czy może breloczki w kieszeni, torbie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SheepHunter Październik 9, 2023 Autor tematu Udostępnij Październik 9, 2023 będzie to element LARP-a (w uproszczeniu gry terenowej) gdzie beacony będą umieszczane w pewnych miejscach na mapie i gracze będą musieli unikać tych miejsc (im bliżej nich będą przebywać przez dany czas tym większy negatywny efekt otrzymają). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kostuch Październik 10, 2023 Udostępnij Październik 10, 2023 13 godzin temu, SheepHunter napisał: będzie to element LARP-a (w uproszczeniu gry terenowej) gdzie beacony będą umieszczane w pewnych miejscach na mapie i gracze będą musieli unikać tych miejsc (im bliżej nich będą przebywać przez dany czas tym większy negatywny efekt otrzymają). To łatwiej chyba użyć beaconów BLE i zwykłe mierzenie RSSI. Np standardowa aplikacja do breloczków iTag pokazuje odległość w metrach od taga. Chyba że użyjesz wifi long range. A jak teren bardzo duży to jakaś LoRa Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SheepHunter Październik 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Październik 10, 2023 (edytowany) Beacony ble wyjdą drogo. Chce się zamknąć w 2000zł na 20 urządzeń mobilnych i 10 beaconów. Esp32 z aliexpress wyjdą chyba najtaniej. Nie chce też wyświetlać tego na telefonie tylko na zrobionych przeze mnie urządzeniach z wyświetlaczem Teren będzie miał 200x300m ale nie musi się łaczyć ze wszystkimi na raz. Nawet lepiej jeżeli tego nie będzie robił. Ma dawac sygnał, że beacon jest w pobliżu mniej więcej w promieniu 5, max 10m i pokazywać większa wartość sygnału im bliżej niego będzie. Edytowano Październik 10, 2023 przez SheepHunter Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Październik 10, 2023 Udostępnij Październik 10, 2023 Pico W za 33,90 zł robi za oba. ESP32 ma dość duży pobór prądu na BLE (szczególnie niepodłączonym), więc gabaryty i bateria większa będzie potrzebna. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SheepHunter Październik 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Październik 10, 2023 A jak Ble będzie się miało do warunków propagacji ? Może być mgła, wilgoć albo upał i susza. Chodzi o to, żeby nie łapało jednego razu z 15m a drugiego z 5m Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kostuch Październik 10, 2023 Udostępnij Październik 10, 2023 Breloczki itag u chińczyka kupisz po 20zł albo i taniej Telefon był tylko przykładem. Możesz mieć urządzonka na esp z wyświetlaczem, które będą pokazywać to samo. W BLE nie musisz się nawet łączyć, tylko mierzysz siłę sygnału beacona. Faktem jest że będzie to żarło prąd, ale gra raczej nie będzie trwać dwa dni i jakiś mały akumulatorek to wytrzyma 🙂 BLE i wifi to cirka to samo pasmo, więc warunki propagacji (i problem ich zmiany) identyczne. Jak zrobisz aplikację, żeby pikało/błyskało albo zminiejszało mu jakiś "licznik zdrowia" przy określonym RSSI, to gracz będzie wiedział że musi sp...adać 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »