Skocz do zawartości

Niestabilna praca serwomechanizmu Feetech FS90 - micro

daneil737

Pomocna odpowiedź

Kupiłem w botlandzie następujące serwo

https://botland.com.pl/serwa-typu-micro/9159-serwo-feetech-fs90-micro-5904422305871.html

Zasilam je za pomocą zasilacza 5V/500mA (wg multimetru jest to ok 5,2V). Kiedy serwo jest podłączone to napięcie zasilające jest w miarę stabilne i ma wartość ok 5,12V, dodatkowo są zastosowane kondensatory odsprzęgające 10nF i 47uF. Serwo jest sterowane przez klona arduino uno (kod z kursu Arduino 1) ale próbowałem również przez stm32. Niestety serwo pracuje bardzo niestabilnie, jak widać na wideo orczyk serwa skacze i drży, a silnik trochę się grzeje. Zachowuje się tak już przy samym podaniu zasilania (bez podłączania sygnału pwm). Co może być przyczyną takiego nieprawidłowego działania?

link do wideo na youtube gdzie pokazuję jaki jest problem

Dnia 17.10.2023 o 21:48, daneil737 napisał:

ale próbowałem również przez stm32. Niestety serwo pracuje bardzo niestabilnie, jak widać na wideo orczyk serwa skacze i drży, a silnik trochę się grzeje.

Czy sygnał, który trafia do serwa ma 5 V, czy 3,3 V?

Serwo już zwróciłem ale odpowiem na pytanie. z stm32 było 3.3V ale filmik przedstawia działanie z Arduino gdzie sygnał miał 5V i w obu przypadkach zachowywało się tak samo.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.