Skocz do zawartości

Robot Edukacyjny. 7 oś - propozycje budowy.

roboty_przemyslowe_eu

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie.

Co wg was było by najlepszym rozwiązaniem do zbudowania 7 osi dla robota?? Chodzi mi tutaj o napęd i szyny jezdne??

Na początku zastanawiałem się nad zastosowaniem śruby pociągowej i sterowaniem 3-fazowym silnikiem elektrycznym połączonym ze śrubą za pomocą przekładni. Jednak nie wiem czy to nie będzie zbyt głośnie i wolne ( śruba kręci sie do 300 obr/minute, co daje przy skoku 10 mm: 3 m/minute). Dodam od razu, że robot miałby przemieszczać się na długości około 2 metrów. Sam robot waży około 70kg i byłby umieszczony na stalowej płycie o wymiarach 400x400mm, natomiast płyta była by umieszczona na szynach. Szyny oczywiście też pozostają do wyboru. Zastanawiałem się nad szynami z firmy Igus (cierne, bez łożyskowania). Co myślicie o takim rozwiązaniu?

No i sterowanie z robota oczywiście (brak PLC). Może ktoś miał do czynienia z czymś podobnym.

Powyżej poglądowy rysunek, nie umieszczałem w nim silnika ani przekładni. Bo wszystko jest do rozważenia w zależności od napędu. Proszę o jakieś sugestie i opinie.

Pozdrawiam Damian

A może napęd na pasku, ze sporym krokowcem, i podział kroku powiedzmy 1/256 - dokładność całkiem niezła, prędkość również. Albo zamiast paska śruba kulowa z dużym skokiem, ale pewnie wiesz, jest to rozwiązanie nie należące do tanich. Myślę, że mógłbyś zapytać o poradę na cnc-=.info.pl, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś 🙂 Jaką chcesz uzyskać dokładność?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.