Skocz do zawartości

Tania precyzyjna waga z komunikacją do raspbery pi

sheliak

Pomocna odpowiedź

Witam

Szukam jakiegoś taniego rozwiązania do ważenia pudełek warsztatowych bezpośrenio na regałach i dzięki temu wyliczać ile dokładnie sztuk danego detalu znajduje się w pudełku. Mamy regały w firmie na którym znajdują się detale produkcyjne, chodzi mi o to by na podstawie wagi każdego pudełka wyliczać praktycznie na bieżąco ile sztuk danego kompnentu jest w pudełku. Dlaczego taniego? Na jednym regale potrafimy mieć nawet 180 pudełek x kilkadziesiąt regałów.

Zastanawiałem się nad zamontowaniem tensometrów pod pudełkami + jakieś raspberry pi zbierający sygnały, ale jak widziałem 4 tensometry 50zł pewnie i plus wzmacniacz razy ilość pudełek na jednym regale robi kosmiczną kwotę.

Może zamiast tensometrów są jakieś maty ważące? Jedna mata która ważyłaby kilkanaście pudełek w jednmy czasie? Jest coś takiego? 

Czy są jakieś tanie, dobre i wytrzymałe tensometry które wyżyłyby pudełko do 20kg?

Za tensometr wychodzi 12.5 w hurcie pewnie jeszcze taniej. W prawdzie cena końcowa wysoka ale nie na tyle aby przeciętna firma nie dała rady udźwignąć takiej kwoty. Tensometry często są sprzedawane razem z dedykowanym przetwornikiem i wyjściem cyfrowym. Problemem może być mała ilość gpio w mikrokontrolerze ale nie są to rzeczy nie do rozwiązania. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.