Skocz do zawartości

Zwarcie po ethernecie Raspberry pi 4

Blasteee123

Pomocna odpowiedź

Witam. Dostałem płytkę raspberry pi 4 po zwarciu na linii ethernetu(po uderzeniu pioruna w dom) po zmierzeniu napięć nie ma napięcie 3.3V wylutowalem mxl'a lecz zwarcie na linii 3.3V nie ustało. Podłączyłem się bezpośrednio do tej linii i podałem 2V i zaczął się grzac kontroler ethernetu oraz delikatnie kontroler usb. Sam procek się nie grzeje i teraz pytanie czy warto ryzykować i wymieniać te elementy czy kupić nowe raspberry?

1 godzinę temu, Blasteee123 napisał:

Sam procek się nie grzeje i teraz pytanie czy warto ryzykować i wymieniać te elementy czy kupić nowe raspberry?

Oklej kaptonem i wylutuj kontroler ETH. Jak dalej będzie zwarcie to kontroler USB. Jak ustanie to malinka powinna wstać, ale bez USB/ETH. Potem można myśleć o wymianie 😉 (Idnk jak jest obsługiwany sterownik w kernelu OS'a, ale powinien tylko wyrzucić info, że nie ma karty sieciowej / HUB'a USB).

Nie ma pełnego schematu Pi 4B, to idnk jakie tam układy siedzą. Zaraz wrzucę malinkę pod mikroskop i sprawdzę datasheet'y czy powinno odpalić.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

15 godzin temu, Blasteee123 napisał:

Dokładnie te układy mam dziękuje bardzo jutro wylutuje o sprawdzę bo z dostępnością nie powinno być raczej problemu (chyba) 

VLI ciezko dostać poza wylutem

(edytowany)

Dobra wylutowałem ten od ethernetu i nie ma już zwarcia na lini 3.3V. Oporoność to jakieś 300 ohm więc chyba w porządku. Zamawiam przetwornice i tego od ethernetu i spróbuje co mam do stracenia 😛

PS.
Tego mxl zamiawiać z końcówką R3 czy to nie ma znaczenia? Bo coś słyszałem że te R3 są już zaprogramowane 

Edytowano przez Blasteee123

9 minut temu, Blasteee123 napisał:

Dobra wylutowałem ten od ethernetu i nie ma już zwarcia na lini 3.3V. Oporoność to jakieś 300 ohm więc chyba w porządku. Zamawiam przetwornice i tego od ethernetu i spróbuje co mam do stracenia 😛

Zawsze możesz spróbować odpalić malinkę z 5V 😉 Powinna ruszyć.

9 minut temu, Blasteee123 napisał:

Tego mxl zamiawiać z końcówką R3 czy to nie ma znaczenia? Bo coś słyszałem że te R3 są już zaprogramowane 

MXL? Jedyne co mi się kojarzy to układ sterowania zasilaniem, ale tego nie sprawdzę bo moja malinka ma radiator. W takim przypadku trzeba znaleźć coś z dokładnym numerem, albo sprawdzić noty katalogowe.

5 minut temu, Blasteee123 napisał:

Dokładniej mxl7704 takie ustrojstwo podobno się często pali jak jest zwarcie na lini 3.3V więc zaczałem od wylutu tego. Myślisz że bez tego ruszy po usb?

Nie ruszy, bo to układ kontrolujący zasilanie. Jego brak nie pozwoli na uruchomienie procesora, a one wymagają dość konkretnej sekwencji zasilania - zarówno pod względem kolejności jak i odstępów czasowych.

3 minuty temu, Blasteee123 napisał:

Jakieś pomysły czy raczej trup?

Raczej CPU dostało i za wiele nie uda się tam uratować... Może złącza i RAM, o ile nie dostał rykoszetem. No i nową przetwornicę jeżeli jeszcze nie wyzionęła ducha 😉 Ewentualnie gdzieś jest kulka z cyny (też się zdarza 😄 )

Edytowano przez H1M4W4R1

15 minut temu, Blasteee123 napisał:

Właśnie dla pewności zamówiłem 4 sztuki tych przetwornic i lutowałem chyba ze 4 razy na paście z cyną więc raczej powinno być ok no cóż trudno dzięki na pomoc i pozdrawiam

Pasta paście też nie jest równa 😉 Osobiście uwielbiałem SD-528, ale mój dostawca nie dostarcza już do PL 😞 A u innych dość długie terminy 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.