Skocz do zawartości

Kurs Arduino I - MEGApoczątkujący - UART

Pomocna odpowiedź

Napisano
Serial.begin(9600); //Prędkość transmisji

delay(1000);

pinMode(8, OUTPUT); //Czerwona
  pinMode(9, OUTPUT);  //Zielona
  pinMode(10, INPUT_PULLUP);

Posiadam płytkę Arduino UNO rev 3. Nie kupiłem zestawu. Kupiłem zestawy do kursu elektroniki I i II. Ale chciałem wykorzystać istniejącą płytkę. Wszystko działa OK ale jeżeli pominę instrukcję delay(1000) w programie, wówczas w SerialMonitorze na samym początku wyświetla mi się "milion kwadraciów" - potem wszystko już działa dobrze.

O co chodzi?

image.thumb.png.96d54dd1fbc1088cc7162c02e8d4382f.png

Mam jeszcze takie pytanie: kiedy już uruchomię program i jest OK i chcę przejść dalej chciałbym zresetować płytkę. Jak to zrobić? Zatrzymać działający program i wszystko ustawić od zera?

16 godzin temu, huncwot napisał:

wówczas w SerialMonitorze na samym początku wyświetla mi się "milion kwadraciów" - potem wszystko już działa dobrze.

Prawdopodobnie w SerialMonitorze widzisz wtedy jeszcze fragment transmisji związanej z wgrywaniem programu, bo ta komunikacja z płytką odbywa się również przez UART/USB.

13 godzin temu, huncwot napisał:

Mam jeszcze takie pytanie: kiedy już uruchomię program i jest OK i chcę przejść dalej chciałbym zresetować płytkę. Jak to zrobić? Zatrzymać działający program i wszystko ustawić od zera?

Najprościej wgrać nowy, pusty program. Pusty setup i loop. Nie ma w Arduino wbudowanej funkcji do kasowania wgranego programu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...