Skocz do zawartości

Pomiar prądu + czujnik poziomu cieczy

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć,

dopiero zaczynam zabawę z Arduino, zbudowałem kilka prototypów, jakieś tam pojęcie o elektronice też mam:)

Mam taki problem, który chciałbym rozwiązać za pomocą Arduino.

Mam domek gospodarczy, pod którym jest zbiornik ok 500l na deszczówkę, która spływa z podjazdu podczas mocniejszych ulew. W beczkach jest pompa z pływakiem i niestety nieraz nie zadziała, przechyli się i zablokuje pływak albo inne przyczyny. Kiedyś pompa chodziła kilkanaście godzin bo się pływak zablokował itp....

Chciałbym wiedzieć 2 rzeczy:

1. Kiedy poziom wody podniesie się do jakiegoś alarmowego (najlepiej jakby były 2 czujniki na różnej wysokości)

2. Kiedy się załącza i wyłącza pompa.

Do pkt 1 mam kilka pomysłów- np taki czujnik

obraz.thumb.png.401eef20df5864b0090f7efadf14cb11.png

2. Do pkt 2- biorę pod uwagę ACS712.

obraz.thumb.png.4923442016effb5ca787ee3949011ee6.png

albo

obraz.thumb.png.78b5c4e57617478a7c98fe835ff4e1e8.png

Jednak do tego drugiego nie jestem przekonany, raczej średnica zbyt mała.

Całość powinna w jakiś sposób komunikować alarmy, na początku wystarczą zwykłe diody, mam pociągnięty przewód- skrętkę do domu, która nie jest używana, mógłbym go wykorzystać. Potem chciałbym jakoś otrzymywać komunikaty na smartfona 🙂 ale do tego chyba daleka droga:)

Co myślicie o takich rozwiązaniach?

obraz.png

Edytowano przez Krisk

Ja mam zbiornika wody na Supli. Kupiłem od osoby która sprzedaje takie układy bo sam bym tego nie ogarnął.

Czujnik ultradźwiękowy jsn i podaje w % w apce ja tel widzisz jaki jest poziom napełniania i dotykowo mam pompę.

Mogę ją włączyć z przycisku, apki na tel lub automatyka kiedy poziom wody spadnie można sobie ustawić swoje progi to włącza pompę i kiedy np osiągnie 80% pompa wyłącza się i do tego są powiadomienia na tel. Więc wiem kiedy pompa się włączy lub wyłączy.

Jak dopiero zaczynasz zabawę to nie prędko takie coś zbudujesz jeszcze w oparciu o wifi z powiadomieniami.

(edytowany)

Myślę że z pływakami to jest dobry pomysł tylko poszukaj takich żeby nie przeciekły za kilka miesięcy, zamiast pływaków możesz użyć gotowego urządzenia o nazwie elcluwo który za jednym podejściem załatwia sprawę załączenia i wyłączewnia pompy. Urządzenie nie korzysta z pływaków a z prostych sond z nierdzewki. Test czy pompa pracuje jak najbardziej można zrealizować na przekładniku który pokazałeś, przy odpowiedniej kalibracji musi zadziałać 

Edytowano przez _LM_

Szukam rozwiązania raczej budżetowego, więc Elcluwo odpada. Sam włącznik pompy działa raczej prawidłowo,nieraz się po prostu zawinie gdzieś o kabel. Chodzi mi raczej o sygnalizację, niż załączanie pompy. Kilka dni temu pompę zamocowałem aby stała stabilnie, więc ryzyko niezadziałania włącznika zminimalizowałem. Podłączenie zestawu z czujnikami jest też dla mnie elementem nauki, całość zestawu będę chciał podłączyć do sieci z wykorzystaniem Domoticz. Platforma ta ma zastosowanie z odczytem z różnego rodzaju sensorów. U mnie sprawa wydaje się łatwiejsza, bo będzie 1 sensor- pomiar prądu a dodatkowo chciałbym monitorować stan 0/I z czujników pływakowych.

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...
(edytowany)

Hej,

chciałbym rozpocząć pracę nad tym tematem.

Mam już wszystkie komponenty:

• ESP 8266 WEMOS D1
  • 2x czujnik/ pływak ZP5210
  • Moduł pomiaru prądu ACS712

Pytanie techniczne.

Tak jak pisałem, mam pociągniętą skrętkę z domku gospodarczego do domu i pytanie:

1. Kontroler (WEMOS) mogę zamontować w domu, czyli przewody sygnałowe puścić po skrętce?

czy

2. Kontroler w domku gospodarczym?

Chciałbym użyć którejś z opcji do wysyłania powiadomień na telefon, biorę pod uwagę pomysł kolegi z forum @nebraska- chodzi o:

https://randomnerdtutorials.com/telegram-control-esp32-esp8266-nodemcu-outputs/

Czytałem też o Domoticz, ale na ten moment nie wiem która opcja byłaby lepsza.

Ogólny zarys programu miałby wyglądać tak:
obraz.thumb.png.1eb79d9d7eeeaf6395249bc39e6d96b5.png

Edytowano przez Krisk
35 minut temu, Krisk napisał:

mam pociągniętą skrętkę z domku gospodarczego do domu

Dla pływaków byłoby OK, ale czujnik ACS712 przesyła słaby sygnał napięciowy, więc to odpada.

Przed chwilą, Krisk napisał:

Mam 2szt ESP, ale pod kątem wysyłania powiadomień to ten drugi potrzebny?

Jeżeli chciałbyś mieć "centralkę" w domu i bezprzewodowo to tak...w przypadku info tylko na tel wystarczy jedna sztuka, ale pasuje żeby to ESP było gdzieś w pobliżu zbiornika z powodów o których już wspomniał @jand więc jakoś to trzeba zasilić "na miejscu"

Ok, tego się spodziewałem. Wtedy wykorzystam skrętkę do sygnalizacji LED- w tzw centralce. Pytanie, czy jeśli puszczę tam np zasilanie na diody LED, czy np jakiś buzzer to nie będzie zbyt dużego spadku napięcia. Skrętka ma ok 15m.

14 minut temu, Krisk napisał:

Mam 2szt ESP, ale pod kątem wysyłania powiadomień to ten drugi potrzebny?

Łapiesz sygnał WiFi w nadzorowanym pomieszczeniu?

No to tam zainstaluj moduł z niezbędną garmażerką, skrętkę można wykorzystać do zasilania i jakiejś lokalnej sygnalizacji. Zbuduj prototyp i dziel się wynikami 🙂

Nie wiem jak zacząć jeśli chodzi o połączenie ESP do WIFI, znalazłem taki tutorial, gdzie do Domoticz jest wysyłany sygnał z czujnika PIR:

https://mazimen19.blogspot.com/2018/01/od-ponad-roku-uzywam-domoticz-do.html

Oczywiście zamiast PIR podłączę na początek same pływaki, później moduł pomiaru prądu.

Czy ewentualnie może ktoś podesłać jakiś inny tutorial do monitoringu stanu (pływak) i otrzymaniu powiadomień na tel?

Ta aplikacja Telegram, podana przez @nebraska wysyła powiadomienia w przypadku wysłania zapytania- tak zrozumiałem z opisu- chyba, że się mylę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...