Skocz do zawartości

OLED 0,96" SSD1306- szybkie "wypalanie się"

Kuba83

Pomocna odpowiedź

Witam!

Mam sprawdzony projekt zegara na NIXIE, który łatwo przerobić na jakiekolwiek, pojedyncze wyświetlacze 7-segmentowe, LED, VFD(sterowanie statyczne), czy też numitrony(żarnikowe wyświetlacze 7-segmentowe, na przykład rosyjskie IV-9).

Konwersji dokonuję wymieniając dekodery BCD, jednak jest tutaj rzeczony OLED SSD1306, taki musi być, bo tego nie da się zdekompilować i przerobić, to gotowy wsad do ESP8266, na tym ekraniku się wszystko ustawia....strefa czasowa i inne rzeczy.

https://github.com/elkayem/ESP_NIXIE

Niestety te obecnie dostępne wyświetlacze bardzo szybko ulegają degradacji, nie wiem od czego....chyba problem w tym, że to tanie chińczyki za 15-20zł.

Mam w sumie 4 takie zegarki(NIXIE, VFD, LED WA, LED WK), we wszystkich wyświetlacze OLED nadają się na śmietnik.

Co jest tego przyczyną?

Zasilanie z wewnętrznego stabilizatora 3,3V w płytce NodeMCU czy Wemos D1 mini, zresztą ten wyświetlacz może pracować do 5V, więc nie tędy droga.

A może są te konkretne SSD1306 o lepszej jakości, nie interesuje mnie wysyłka z Chin, tylko Allegro/Botland/Kamami?

Widzę, że dużo tego jest w projektach DIY na Forbocie, może ktoś mnie "oświeci" w tej kwestii?

Taka jest natura oledów, rozwiązanie to pracować na możliwie najniższych jasnościach/kontrastach

ssd1306_command(SSD1306_SETCONTRAST);
ssd1306_command(value);

zmieniać pozycję wyświetlanego obrazu - coś ala wygaszacz ekranu. Wyłączać ekran tak często jak to jest możliwe, widzę że w projekcie jest to uwzględnione: "Screensaver. When enabled, a screensaver will activate on the OLED if the menu has been inactive for more than 60 seconds. OLEDs are subject to screen burn-in, and this will help alleviate that issue. Two screensaver options are available. The first displays a scrolling image, and the second simply turns the OLED display off"

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.