Skocz do zawartości

Moduł zasilający na wyjściu 5V daje 12V

makciek

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry
zacząłem niedawno przygodę z elektronikom i kupiłem ten moduł zasilający:
https://botland.com.pl/moduly-zasilajace/9420-modul-zasilajacy-33v-5v-z-gniazdem-dc-5904422313302.html

przed pierwszy użyciem zmierzyłem czy daje odpowiednie napięcie i wszystko się zgadzało, następnie robiłem ćwiczenia z kursu arduino, gdzie moduł służył jako zewnętrzne zasilanie i wszystko było ok

następnego dnia kontynuowałem kurs, jednak komponenty zachowywały się dziwnie, nie działały lub działały dość losowo, gdy zmierzyłem napięcie, okazało się, że na wyjściu 5V idzie napięcie wejścia - 12V 😞
Czy to znaczy, ze moduł jest do wyrzucenia? Czy to normalne, że przy 'awarii' modułów zasilających podają one wyższe napięcie, zamiast po prostu przestać podawać jakiekolwiek?

Cześć,

w tym module sa dwa stabilizatory: 5V i 3,3V (obudowy jak dla 3 pinowych tranzystorów). Możesz bezpośrednio na nich zmierzyć, czy wychodzi napięcie stabilizowane multimetrem (woltomierz) i gdyby któryś z nich nie działal wylutować nie działający i wlutować nowy (układy scalone stabilizatorów kosztują grosze).

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.