Skocz do zawartości

Czy warto kupić Arduino?

Pomocna odpowiedź

19 godzin temu, farmaceuta napisał:

Powtarzam..zależy czego potrzebujesz.

Cytat

nowości zostały wyposażone w dodatkowe elementy (w porównaniu do starszej wersji R3): 12-bitowy przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC), magistralę CAN BUS, OP AMP oraz port debugowania SWD.

Jeżeli chcesz do "kolekcji" to bierz co chcesz. Jeżeli chcesz do nauki, to bierz co tańsze.
Ewentualnie ogarnij różnice pomiędzy mikrokontrolerami na płytkach oraz do czego służą te magistrale i wtedy sobie odpowiedz:

19 godzin temu, farmaceuta napisał:

Powtarzam..zależy czego potrzebujesz.

• Lubię! 1
1 godzinę temu, Igus napisał:

No dobra to kupię arduino do kolekcji, ale myślicie ze rev 3 czy rev 4

Moim zdaniem tylko i wyłącznie rev3...dlaczego? Bo w sieci jest miliard gotowych projektów i bibliotek na atmega328, które w większości nie będą kompatybilne z rev4 bo to inny procek (chyba ARM) a jak będziesz potrzebował wifi/bluetooth to zainteresuj się równie tanim rozwiązaniem co Arduina, czyli ESP32

• Lubię! 2
34 minuty temu, jand napisał:

Większość z nich da się skompilować na rev4 (podobnie, jak na ESP32).

Nie wiem jak na rev4, ale biblioteki które świetnie działają na rev3 miewają problemy z ESP32 (patrz jak zwykle wątek o modelarstwie kolejowym i rozdział o klawiaturze i2c).

Ja bym kupował najtańszego klona rev3, w razie sfajczenia mała strata, a zawsze się przyda (inaczej: mi zawsze leży gdzieś pod ręką).

A propos fajczenia, za dokumentacją:

8.3 Pin Current

The GPIOs on the R7FA4M1AB3CFM#AA0 microcontroller can handle up to 8 mA. Never connect devices that draw higher current directly to a GPIO.

Warto mieć na uwadze, jak się bawi i zasila LED bezpośrednio z pinów. 😉

W r3 masz do 20 mA.

2 minuty temu, Igus napisał:

Czy tak jak ja nie jestem doświadczony to mniejsze prawdopodobieństwo spalenia będzie w R3

Spalić można wszystko i zawsze😜 bez znaczenia będzie jaka płytkę będziesz miał...jak źle podejmiesz to uwalisz...zrób tak jak @ethanak napisał...kup klona Uno np. i jak spalisz czy Ci nie podejdzie to koszta przeżyjesz (~35zl z przesyłką na alle)

No to kupię w takim razie rev3. Jestem początkujący a więc ESP32 narazie, podkreślam NARAZIE odpada. Ale kto wie? Może kiedyś? Dzięki za pomoc forumowicze!

Przed chwilą, Igus napisał:

A klonów nie będę kupował, 

Klony są bardzo dobre...ja bym Ci proponował klona na początek, choć oczywiście możesz twórców wesprzeć kupując oryginał (jak najbardziej się im to należy)

1 minutę temu, Igus napisał:

Raspberry pi podłączałem ledy bezpośrednio bez rezystorów i nie spaliłem :-0

Czasem się uda...a czasem się nie uda i uwalisz pin albo cały Procek i wywalisz płytkę za dwie stówy do kosza, kosztem rezystora za pięć groszy 😉 jest tutaj na forum temat na temat doboru rezystora do LED itp...warto to przeczytać i dawać rezystory

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...