Skocz do zawartości

Brak komunikacji pomiędzy arduino uno R4 z komputerem

Pomocna odpowiedź

W Arduino IDE i w kodzie programu, serial musi mieć tą samą prędkość, identyczną wartość np. 9600 baud, ale to mało dałbym znacznie więcej.

Jak to nie pomoże, to zmiana kabla może być konieczna (problemy z kablem objawiają się różnie - np. znikający port USB w Arduino IDE, błędy przy wgrywaniu "wsadu", itp.).

@szymarduino pytanka na start:

- Czy w menedżerze urządzeń pojawia Ci się nowe urządzenie/port com, kiedy podłączasz Arduino?

- Czy wybierałeś ręcznie port COM w Arduino IDE?

Z mojego skromnego doświadczenia, kiedy korzystałem z kilku płytek, zostały im przypisane różne porty, w Arduino IDE nie zmieniały się automatycznie i musiałem w opcjach wskazywać port, do którego jest podłączone Arduino.

(edytowany)

W Arduino IDE rozwiń zakładkę [Narzędzia] i Zobaczy, czy pozycję [Port:] (może być [Port:COM3] na przykład, jeżeli ostatnio używałeś innej płytki) jest wyszarzona, czy aktywna i czy rozwija się dla niej więcej opcji.

Mówisz, że Arduino IDE widzi u Ciebie płytkę, ale komunikat, który widnieje na Twoim screenie mówi, że powiązanych urządzeń nie znaleziono.

I takie pytanie, które powinno paść w sumie na początku - czy zainstalowałeś paczki dla płytki Uno R4? 😄

Narzędzia -> Płytka: -> Menedżer płytek i  wyszukaj R4 - jest jedna paczka od Arduino 😄

Edytowano przez Danyeru

paczkę mam zainstalowaną, mam nadzieję że zrobiłem wszystko zgodnie z twoimi instrukcjami i się nie pokazuje się więcej opcji . tak naprawdę źle sformółowałem temat bo ide widzi płytkę ale program nie ładuje się albo ładuje się strasznie długo bo zostawiłem komputer na pare godzin i się nie załadował.

obraz_2023-12-27_201916594.png

Zrzut ekranu 2023-12-27 201559.png

• Lubię! 1

Po prawidłowo zakończonej kompilacji programu powinny pojawić się w oknie wyjściowym komunikaty nt. zużytej pamięci, a następnie informacje o przebiegu ładowania programu do płytki (lub błędzie ładowania).

Jak one wyglądają u Ciebie?

• Lubię! 1
(edytowany)
27 minut temu, szymarduino napisał:

ale nie może się załadować

Jak dokładnie brzmi ostatni komunikat?

Uzupełnienie:

Tak na wszelki wypadek - przejrzyj to.

Edytowano przez jand
  • 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...