Michal88 Napisano Grudzień 29, 2023 Udostępnij Napisano Grudzień 29, 2023 Na dole mam router od dostawcy internetu, ale już na piętrze mam słaby zasięg co najlepiej użyć do rozszerzenia na piętrze drugi router czy accespoint. W jakiej kolejności/ według jakich kolorów powinny być ułożone kable we wtyczce Rj-45 aby połączyć główny routery,z accespoint lub drugim routerem?
Belferek Grudzień 29, 2023 Udostępnij Grudzień 29, 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Michal88 napisał: W jakiej kolejności/ według jakich kolorów powinny być ułożone kable we wtyczce Rj-45 aby połączyć główny routery,z accespoint lub drugim routerem? Teoretycznie zasada jest taka, że urządzenia tego samego typu np. switch - switch, pc - pc, router - router, pc - router łączymy kablem krosowanym czyli takim co z jednej strony zakończony jest w standardzie EIA/TIA 568A, a z drugiej EIA/TIA 568B. W pozostałych przypadkach używa się kabli prostych - czyli zakończonych na swoich końcach według tego samego (dowolnego) standardu. Kolory sobie zobacz np. tu: W praktyce jednak nowoczesne urządzenia sieciowe wspierają funkcję AUTO MDI/MDIX na swoich interfejsach ethernetowych, która sama wykryje rodzaj zastosowanego kabla i dokona automatycznej konfiguracji portu sieciowego. Tak więc praktycznie to obojętne jaki kabel. Piszesz o możliwości połączenia parteru z piętrem kablem - to według mnie najlepsza opcja. Możesz zastosować bezprzewodowe repeatery WiFi (extendery) ale zawsze będzie to moim zdaniem gorsze rozwiązanie niż przewodowe. Tak na marginesie to urządzenie jakie dostałeś od dostawcy internetu (ISP) to najpewniej urządzenie wielofunkcyjne, które w jednej obudowie zawiera router, switch i access point. Nie potrzebujesz dodatkowego routera. Możesz wpiąć dodatkowy punkt dostępowy (jeśli na piętrze ma działać WiFi) do portu switcha tego urządzenia wielofunkcyjnego i tyle. Drobna konfiguracja AP i po robocie. Zanim jednak cokolwiek kupisz to sprawdź czy np. porty switcha tego urządzenia od dostawcy nie oferują np. Gigabit Ethernetu - jeśli tak to kup punkt dostępowy (access point) też z takim interfejsem. Na marginesie sieci WiFi także mają swoje standardy - ja bym kupował min. WiFi 6 (IEEE 802.11ax) Edytowano Grudzień 29, 2023 przez Belferek
Michal88 Grudzień 29, 2023 Autor tematu Udostępnij Grudzień 29, 2023 A nazwa sieci i hasło na AP może być takie samo jak na routerze? Czy jednak powinno być inne i np telefon będzie się sam przełączał pomiędzy piętrami.
Belferek Grudzień 29, 2023 Udostępnij Grudzień 29, 2023 Nazwa sieci SSID i hasło ustaw takie samo jak na routerze - zmień tylko kanał.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »