Popularny post etet100 Napisano Styczeń 3, 2024 Popularny post Udostępnij Napisano Styczeń 3, 2024 Przedstawiam małą zajawkę projektu, nad którym próbuję pracować od wielu lat. Powstało około 5321 wersji (w tym 5320 tylko w teorii), a ta ma numer 5322. Niech wasze dobre słowo, abym rzucił to i zajął się hodowlą kur, będzie dla mnie motywacją do jeszcze bardziej efektywnej pracy. 3
Popularny post etet100 Styczeń 6, 2024 Autor tematu Popularny post Udostępnij Styczeń 6, 2024 Kilka fan faktów: Planowane pole pracy to 40x40 cm. Os Z to jakieś 8 cm. Frezarka oparta jest na serwach. Były to jedne z pierwszych elementów, kupionych dosłownie 20 lat temu. Moją główną motywacją było to, że mało kto wtedy używał serw. Silniki minertia motor, o dosyć ciekawej budowie, pochodzą prawdopodobnie z bardzo starych kserokopiarek. Do serw mam sterowniki, oparte na projekcie znanym jako elm-chan servo. Robiłem jednak także doświadczenia z regulatorami wbudowanymi bezpośrednio w LinuxCNC. We wszystkich osiach śruby kulowe. Mam problem z osią Y, gdzie 1 śruba to może być za mało. Intensywnie kombinuję jak to zrobić, żeby nie kupować kolejnej śruby i jakoś sprytnie wyeliminować efekt przekaszania osi. W osiach X i Y to najtańsze wałki podparte 16. W osi Z również najtańsza prowadnica MGN12. Pewnie szlag ją trafi przy pierwszym teście. 40921 razy zmieniałem decyzję pomiędzy ruchomym stołem a ruchomą bramą. Nadal się zastanawiam. I jeden render na pocieszenie. Niekoniecznie z najnowszej wersji: 4
Treker (Damian Szymański) Styczeń 9, 2024 Udostępnij Styczeń 9, 2024 @etet100 dzięki za aktualizację Z ciekawości: w czym robiony render?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »