Skocz do zawartości

Układ z tranzystorem BC546 nie działa poprawnie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, przerabiam aktualnie kurs elektroniki I i zrobiłem układ według schematu podanego w części o tranzystorach, niestety dioda się nie świeci. Sprawdzałem przewody i raczej wszystkie są "mocno" wpięte w płytkę. Może ktoś podpowiedzieć dlaczego tak podłączony układ nie działa?
image.thumb.png.c71c2f0af114618a3a9372aebc66a908.pngimage.thumb.png.8994215009310cf7f667f28b943383ae.png

@Javris witam na forum 🙂 Wydaje się, że układ jest złożony poprawnie. Czy sprawdziłeś miernikiem, że wszystkie połączenia przewodzą? Zacznij od sprawdzenia, czy po przyłożeniu miernika do przewodów nr 1 i 2 będzie tam 9V z baterii.

@Treker dzięki 🙂 sprawdziłem miernikiem i faktycznie nie ma napięcia w układzie. Sama bateria działa, ma około 9.2V, sprawdzałem też kabelki, rezystory i diodę - wszystko działa poprawnie w osobnym układzie. Próbowałem też podmienić tranzystor na inny z tego samego modelu ale bez zmian. Może to być kwestia płytki? 

@Javris jeśli niema napięcia to jest problem z jakimś połączeniem. Sprawdź czy przewody od baterii są wystarczająco mocno wetknięte w płytkę. Dla formalności możesz też rozłożyć i złożyć układ raz jeszcze w innym miejscu płytki stykowej. Wykluczysz wtedy problem z płytką stykową 🙂 

@Treker ok zrobiłem układ jeszcze raz i jednak jest napięcie... ale nie takie jak powinno. Sprawdziłem dokładnie w tych samych miejscach co w kursie i tam gdzie powinno być 0,732 u mnie jest -9,2V, czyli tyle co na baterii (swoją drogą nie wiem czemu z minusem skoro mam miernik ustawiony identycznie),natomiast w drugim miejscu gdzie powinno być 033 u mnie jest 0. Na np. rezystorach też jest 0 a na połączeniu anoda diody-emiter również jest -9.2V. Podrzucam jeszcze raz układ bo może ja coś źle podłączyłem
image.thumb.png.6eda932b0b50d2d35921bb6b9d02ca84.pngimage.thumb.png.0ee794613c45bdbcf198354f85ddcaf2.pngimage.thumb.png.43d0c730dbf61a9d985e4caf85c36d59.png

@74HC04 No ale mam go podłączonego identycznie jak na tych rysunkach z kursu, mierzę odpowiednimi podłączeniami w tych samych miejscach, więc spodziewałbym się takiego samego, nieujemnego wyniku

(edytowany)

Zasilanie masz na odwrót, dlatego pokazuje -9.2V to się pokrywa z działaniem tranzystora no, chyba ża dałeś PNP zamiast NPN ale wtedy ten układ jeszcze inaczej by się zachował. Sprawdź dla pewności czy na pewno siedzi tam BC546

Edytowano przez _LM_

@_LM_ Faktycznie, zdaje się że odwrotnie zamocowałem klip na baterię - podłączyłem kabelki na odwrót i działa tak jak powinno. To chyba już wiem skąd wszystkie anomalie że np. dioda krzemowa mi przewodzi w przeciwną stronę 😄 Dzięki za pomoc panowie

23 minuty temu, Javris napisał:

Faktycznie, zdaje się że odwrotnie zamocowałem klip na baterię - podłączyłem kabelki na odwrót i działa tak jak powinno.

Hmm... to nie powinno być technicznie możliwe. Budowa tego elementu jest taka, że nie da się podłączyć go odwrotnie. Możesz pokazać z ciekawości jak to zrobiłeś? 

@Treker Skleiłem taśmą. Te mniejsze, okrągłe otwory nie pasują do tych sześcianów jak próbowałem włożyć na odwrót, więc bardziej logiczne mi się wydało żeby połączyć te same otwory ze sobą - a że pokazywało minus to uznałem że coś z miernikiem źle ustawiłem 😛 

image.png

(edytowany)

A przypadkiem plusa z minusem nie pomyliłeś? Bo ten uchwyt do baterii podłącza się na skos. Okrągły pin baterii wchodzi w sześciokąt klipsa. A okrągły pin klipsa wchodzi w sześciokąt baterii. Jak pokazujesz to + masz na czarnym przewodzie a masę na czerwonym.

Edit. Nie doczytałem twojego posta. Nie było tematu.

Edytowano przez Adonaktiv
Edit

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...