Skocz do zawartości

Problemy z PWM

Skipper

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie, znowu niedziela i znowu mam czas na posiedzenie nad procesorem 🙂

Mam problem, inicjuje w ten sposób PWM mojej atmegi8

TCCR1A=(1<

TCCR1B=(0<

OCR1B=0; //silniki stoją

OCR1A=0;

i teraz gdy zmienię OCR1A=255 i OCR1B=255 to silniki kręcą się z różną prędkością....

poradziłęm sobie łopatologicznie z tym problemem tak że zmieniłem OCR1A=100 a OCR1B=255 i mniej więcej idą tak samo, ale zauważyłem że proporcja między nimi jest różna, tzn nie da się jej opisać liniową zależnością 🙁 Co może być tego powodem? chciałbym nieco bardziej zmodować mój program w LF a to wybitnie mi w tym przeszkadza... Dodam że silniki są identyczne. Uprzejmie dziękuje za pomoc 🙂

A jak zamienisz je miejscami, to dalej ten sam będzie wolniejszy? To powinno wykluczyć błąd elektronicznej części układu. Co to za silniki, masz do nich jakieś przekładnie (też identyczne)?

dziękuje za zainteresowane, są to dwa identyczne przerobione serwa modelarskie z nieco przerobioną przekładnią (ale w obu tak samo przerobioną). Co do zamiany miejscami to zaniemówiłem... sytuacja wygląda tak że w tym momencie przy ustawieniu OCR1A=255 i OCR1B=255 robot skręca... a przy zamianie miejscami silników i ustawieniu OCR1A=255 i OCR1B=255 robot jedzie prosto. Przyznam szczerze że się pogubiłem nieco...

Skręca bo: silnik się niekręci, porusza się wolniej, porusza się w przeciwną stronę?

Testowałeś silniki bezpośrednio pod zasilaczem? Oba działają w każdą stronę?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.